Medicii de familie: Birocraţia mai presus de lege, mai importantă decât sănătatea copiilor

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 10 septembrie 2020 401 afişări

Necesitatea necesitatea eliberării avizelor epidemiologice şi a adeverinţelor de sport de către medicii de familie pentru toţi copiii care vor începe şcoala excede legislaţia în vigoare, transmite Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Medicii de familie: Birocraţia mai presus de lege, mai importantă decât sănătatea copiilor

„Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a luat act cu surprindere de afirmaţiile care circulă în spaţiul public legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice şi a adeverinţelor de sport de către medicii de familie pentru toţi copiii care vor începe şcoala în data de 14 septembrie 2020.

Astfel de solicitări exced legislaţia în vigoare şi nu doar că reflectă necunoaşterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente ci reflectă totodată şi necunoaşterea riscului la care sunt supuşi părinţii şi copiii în mod inutil”se arată într-un comunicat de presă al SNMF, intitulat „Birocraţia mai presus de lege, mai importantă decât sănătatea copiilor şi părinţilor”.

Potrivit sursei citate, normele privind setul documentelor necesare şi momentul eliberării acestor documente sunt prevăzute explicit în Anexa 3 la Ordinul ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii 5289/1668/2011 precum şi în informarea nr 1329/08.09.2020 transmise de Ministerul Sănătăţii către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publica a Municipiului Bucureşti.

„Aceste acte medicale care să ateste starea de sănătate a copilului se vor elibera doar la înscrierea/transferul/terminarea ciclului de învăţământ şi cuprind adeverinţa medicală (anexa 1) respectiv aviz epidemiologic (anexa 2). În conformitate cu prevederile anexei 3 din Ordinul Ordinul nr. 5298/2011, avizul epidemiologic seeliberează în următoarele circumstanţe:

a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;

b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Menţionăm că este necesar a se face distincţia între avizul epidemiologic care are o durată limitată de valabilitate mai ales în context pandemic şi adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate care este necesară doar la înscrierea într-un ciclu de învăţământ (la intrarea în grădiniţă, clasa I-a, clasa a Va şi clasa a IX-a) şi se eliberează la data efectuării examenului de bilanţ tocmai pentru a nu aglomera cabinetele de medicină de familie la început de an şcolar”, mai susţin medicii de familie.

Potrivit acestora, adeverinţa de sport solicitată medicului de familie nu este un document necesar a fi prezentat pentru practicarea orelor de educaţie fizică şi sport.

„Solicitarea acestui document la fiecare început de an reprezintă de asemenea un abuz din partea unităţilor de învăţământ. Sunt stabilite scenarii foarte clare pentru modul de desfăşurare în siguranţă a cursurilor şi pentru protejarea copiilor în şcoli şi grădiniţe. Chiar e greu de înţeles şi pericolul pe care îl reprezintă încolonarea a zeci de părinţi şi copii la uşile cabinetelor medicilor de familie? Nu există recomandări privind atitudinea în cazul unui copil la care apar semne de boală în perioada şcolarizării dar ne acoperim de hârtii de cele mai multe ori inutile”, mai arată comunicatul SNMF.

„A pune pe drumuri aproape 4000000 de copiii (conform datelor INS) şi pe părinţii lor, în condiţii de pandemie, pentru a obţine în decurs de câteva zile documente care nu sunt utile nimănui, care nu sunt prevăzute de lege şi care nu au alt scop decât de a asigura conducerilor instituţiilor de învăţământ

confortul stivei de hârtii arhivată cu rigurozitate denota lipsă de respect faţă de părinţi şi copii şi poate un grad de cinism şi percepţie eronată a realităţii”, conchid medicii de familie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medici familie,
adeverinţe,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.