Martin Slabbert, NEPI: Listarea noastra la BVB, utila celor care doresc investitii alternative denominate in euro

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 iunie 2011 71 afişări

New Europe Property Investments plc (NEPI) a devenit de luni primul fond de investitii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucuresti si a finalizat un plasament privat de actiuni la Johannesburg si Londra in valoare de aproximativ 29 milioane euro.

Numarul de actiuni oferite la BVB a fost de 78.933.734. In prima zi s-au efectuat trei tranzactii in valoare de 2.567 lei, iar pretul de inchidere a fost de 15,10 lei, acelasi cu cel de la deschidere.

"Desi bursa din Romania este relativ mica, aceasta va creste in timp. Listarea NEPI la BVB va face actiunile mai accesibile pentru investitorii romani care cauta investitii alternative denominate in euro, intr-un grup gestionat in mod transparent si care ofera dividende atractive", a declarat Martin Slabbert, CEO al NEPI.

In urma plasamentului privat de actiuni, capitalizarea bursiera a depasit 300 de milioane de euro, clasand NEPI pe locul 10 in functie de capitalizarea bursiera a societatilor listate pe piata reglementata a BVB. "Ca rezultat al acestui plasament privat, avem capitalul necesar pentru dezvoltarile, extensiile si investitiile suplimentare preconizate in portofoliul existent. Daca vom identifica noi oportunitati de investitii in piata, vom face emisiuni suplimentare de actiuni", a adaugat Slabbert.

NEPI, un fond infiintat in 2007 de grupul sud-african de investitii imobiliare Resilient si inregistrat in Isle of Man, listat la bursa din Johanesburg si in sistemul alternativ al bursei de la Londra (AIM). Strategia sa este orientata spre achizitia de proprietati imobiliare inchiriate catre companii multinationale si care genereaza venituri in euro.

La sfarsitul lui 2010, portofoliul NEPI era in valoare de 314 milioane de euro si cuprindea 33 de active, dintre care 27 in Romania, restul in Germania. Cele mai recente investitii ale sunt cladirile de birouri Floreasca Business Park (decembrie 2010), o parte din proiectul de retail Auchan Shopping Center din Pitesti (mai 2011), o extensie a Promenada Mall Braila (aprilie 2011), finalizarea renovarii unei cladiri de birouri in Brasov (iunie 2011) si achizitia unor terenuri pentru dezvoltari de spatii comerciale in orasele Ploiesti si Brasov (in primul trimestru 2011).

"Este cu siguranta una dintre cele mai importante listari pe piata romaneasca in ultimii ani si va reprezenta un reper pentru listarile viitoare", a mentionat Razvan Pasol, seful Intercapital Invest. NEPI intra la tranzactionare in categoria REIT (real estate investment trusts), nou-creata la bursa.

Procesul de listare la BVB a fost intermediat de Intercapital Invest si Banca Comerciala Romana. "Cu aceasta listare, NEPI deschide un nou capitol pe piata de capital din Romania, fiind primul grup de investitii imobiliare listat la BVB, avand Romania ca centru al activitatilor sale. Suntem onorati ca am avut sansa de a fi parte la acest eveniment major si speram pe viitor sa aducem pe BVB si alte companii excelente", a precizat Dan Weiler, director executiv al BCR.

NEPI a avut anul trecut un profit de 6,91 milioane de euro, in crestere de la 2,72 milioane de euro in 2009. "In ciuda prelungirii unui mediu macroeconomic slab in Romania, portofoliul de proprietati ale NEPI continua sa aiba performante bune, sustinute de predominanta contractelor de inchiriere pe termen lung semnate cu chiriasi solizi din punct de vedere financiar", se arata in prospectul de oferta pentru listarea la BVB.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/martin-slabbert-nepi-listarea-noastra-la-bvb-utila-celor-care-doresc-investitii-alternative-denominate-in-euro-8363325
8363325
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.