Majoritatea firmelor nu vor face angajări până în martie

Autor: Ana Maria Petcana Postat la 10 decembrie 2013 49 afişări

Doar 11% din companiile din România estimează noi angajări în primul trimestru al anului viitor, o pondere similară fiind deţinută şi de firmele care preconizează reducerea personalului, în timp ce majoritatea au arătat că-şi vor menţine numărul de angajaţi, potrivit unui studiu Manpower.

Previziunea netă de angajare ajustată sezonier este de +4%, relativ stabilă faţă de trimestrul anterior, dar moderat mai slabă decât cea din primul trimestru din 2013.

"Tendinţa naţională este evident una de stabilizare a forţei de muncă. Ponderea angajatorilor care nu-şi vor modifica numărul total de angajaţi a crescut cu încă 4 puncte procentuale faţă de vârful istoric atins trimestrul trecut, semn că din ce în ce mai mulţi angajatori se mulţumesc să rămână în expectativă, aşteptând evoluţii pozitive mai clare înainte de a decide să-şi mărească forţa de muncă. Actuala previziune netă de angajare este deci un semnal încurajator, dar reţinut, privind ritmul creării de noi locuri de muncă în următoarele trei luni", a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Planurile de angajare sunt pozitive în şase din cele zece sectoare de activitate analizate în studiul privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, în timp ce angajatorii din alte trei sectoare se aşteaptă la o scădere a numărului de angajaţi.

Astfel, intenţiile de angajare cele mai ferme se raportează în industria prelucrătoare, a cărei previziune netă de angajare este de +13%, la polul opus aflându-se construcţiile, unde angajatorii indică o previziune netă de angajare de -11%, raportând o valoare negativă pentru al patrulea trimestru consecutiv. Previziunea este neschimbată faţă de ultimul trimestru al acestui an, dar este cu 15 puncte procentuale sub valoarea din primele trei luni din 2013.

De altfel, intenţiile de angajare sunt mai scăzute decât în primul trimestru din 2013 în opt din cele zece sectoare de activitate. Declinul cel mai abrupt se înregistrează în sectorul de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, unde previziunea netă de angajare de +2% este cu 20 de puncte procentuale mai mică decât cea din ianuarie-martie 2013. Creşterea cea mai semnificativă vizează agricultura, vânătoarea, silvicultura şi pescuitul, sector unde previziunea netă de angajare a crescut cu 8 puncte procentuale atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de primul trimestru al lui 2013, ajungând astfel la +12%.

Perspectivele sunt predominant pozitive şi din punct de vedere regional, astfel că în cinci din cele opt regiuni, angajatorii anunţă previziuni nete de angajare cu valori pozitive. Aceştia prevăd o activitate de angajare mai intensă în regiunile Centru şi Sud, de +8%. În Sud, intenţiile de angajare au crescut puternic faţă de trimestrul anterior, îmbunătăţindu-se cu 17 puncte procentuale. Angajatorii din Vest sunt însă mai puţin optimişti, previziunea netă de angajare s-a redus cu 11 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior, atingând -3%, cea mai mică valoare înregistrată în regiune din trimestrul al treilea din 2010 şi până în prezent. Cea mai puţin ofertantă piaţă a forţei de muncă va fi însă cea din Sud-Est. Angajatorii din regiune se aşteaptă la o previziune netă de angajare de -4%, cu 6 puncte procentuale mai mică decât cea din trimestrul anterior şi cu 17 puncte procentuale mai scăzută decât cea din trimestrul întâi al lui 2013.

"Pe tot parcursul anului 2013 am observat cum piaţa forţei de muncă s-a egalizat, pe măsură ce angajatorii căutau echilibrul între a gestiona nesiguranţa şi a profita de oportunităţile de dezvoltare. Climatul general va fi prudent şi în noul an. Atât creşterile, cât şi descreşterile numărului total de angajaţi devin marginale, iar variaţia inter-regională se diminuează. La începutul lui 2014 angajările primesc însă un uşor imbold şi chiar dacă cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot întâmpina unele dificultăţi în găsirea oportunităţii potrivite, credem că o piaţă mai puţin volatilă le va fi, în cele din urmă, benefică", a arătat Petrof.

Optimismul este în creştere şi la nivel global. În 34 din cele 42 de ţări şi teritorii cuprinse în studiu, angajatorii se aşteaptă la o creştere a numărului total de angajaţi în primul trimestrul al anului viitor, comparativ cu 29 de ţări unde se preconizau creşteri în trimetrul patru al acestui an. În Europa, perspectivele sunt însă mixte. Angajatorii din Turcia sunt cei mai încrezători, în timp ce angajatorii italieni preconizează cele mai drastice scăderi ale numărului de angajaţi. În Bulgaria, angajatorii sunt prudenţi, în schimb, angajatorii din Ungaria sunt mai optimişti decât au fost vreodată, raportând o previziune netă de angajare de +6%, cea mai ridicată valoare de la începerea studiului în această ţară, în trimestrul al treilea din 2009.

Pentru România, cercetarea s-a derulat în intervalul 17 - 29 octombrie pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori şi are o marjă de eroare de +/-3,9%.

Previziunea netă de angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
STUDIU,
ANGAJĂRI,
/actualitate/majoritatea-firmelor-nu-vor-face-angajari-pana-in-martie-11751624
11751624
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.