Magistrat care a condamnat cu suspendare un abuzator de copii participă la concursul pentru ÎCCJ

Autor: Laura Buciu Postat la 02 martie 2023 59 afişări

Un magistrat care a considerat că o pedeapsă de 8 luni cu suspendare este suficientă pentru a „reabilita” un bărbat de 41 de ani care şi-a abuzat sexual nepoata de 13 ani, care poartă „vina” de a nu fi sesizat organele de anchetă, participă la concursul pentru promovare la Instanţa Supremă.

Magistrat care a condamnat cu suspendare un abuzator de copii participă la concursul pentru ÎCCJ

Fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, spune că a fost şocat să observe cum un judecător de curte de apel, „care-i găseşte vină unei victime minore a unei infracţiuni sexuale”, participă la concursul pentru promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Dintre hotărârile depuse de candidaţi, una mi-a sărit în ochi. E vorba despre un abuzator sexual de copii, în vârstă de 41 de ani, care şi-a abuzat nepoata în vârstă de 13 ani. A primit 8 luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. În apel, procurorul a cerut mai mult, dar judecătorul candidat pentru ÎCCJ a considerat că pedeapsa a fost corect individualizată în primă instanţă. Halucinantă este însă gândirea judecătorului: <Este adevărat că fapta pentru care inculpatul a fost condamnat prezintă o anumită gravitate şi urmare comiterii acesteia dezvoltarea psiho-socială a persoanei vătămate ar putea fi afectată în mod negativ, însă Curtea, reţine, în egală măsură, împrejurarea că persoana vătămată nu a înţeles să iniţieze vreun demers împotriva comportamentului avut de inculpat, minora neaducând nici măcar la cunoştinţa părinţilor cele petrecute, fapta fiind relevată abia în urma sesizărilor formulate organelor de poliţie cu ocazia dispariţiei acesteia de la domiciliu din octombrie ..............când s-a mutat la locuinţa concubinului său, martorul W cu care intenţiona să se căsătorească>”, arată Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru este siderat de modul în care judecătroul i-a găsit vină unei copile de 13 ani, abuzată de unchiul ei.

„Înţelegeţi? Deci copila de 13 ani are şi ea partea ei de vină că a fost abuzată de degeneratul ăla, care era şi unchiul ei. De ce nu a chemat, domnule, poliţia? De ce nu le-a spus nici măcar părinţilor? Înseamnă că … fapta nu e chiar atât de gravă precum pare, fiind un act sexual ²consimţit”, iar o pedeapsă de 8 luni cu suspendare e ok, numai bună să-l îndrepte pe abuzator. Precizarea din hotărâre, că inculpatul s-a dus la victima minoră „după ce consumase băuturi alcoolice la un bar din localitate”, nu a atras atenţia, că doar actul era „consimţit”. Judecătorul acesta, care nu a înţeles nimic din trauma prin care a trecut acel copil, care nu a avut pic de empatie pentru victimă, vrea să promoveze acum la ÎCCJ, judecător suprem”, mai spune Ion.

Acesta adaugă că s-a uitat şi pe celelalte hotărâri pe care acest candidat le-a depus, sub protecţia anonimatului şi a constatat foarte multe greşeli, „de la greşeli gramaticale, până la încălcări flagrante ale procedurii penale, ale dreptului la apărare, în speţe cât se poate de simple”.

„De-asta se duce pe apa sâmbetei prestigiul magistraturii. Pentru că a permis unor astfel de persoane să îmbrace roba de magistrat, să promoveze de la judecătorii până la curţi de apel, şi nu i-a exclus din magistratură la timp! De fapt, i-a exclus pe mulţi oameni pregătiţi şi oneşti, şi i-a promovat pe alţii puşi numai pe combinaţii. Astea sunt, bineînţeles, extremele”, mai spune Stelian Ion.

Acesta a depus în termen legal la CSM observaţii faţă de această candidatură.

În perioada aceasta este în derulare procedura de promovare la ÎCCJ, iar dosarele de candidatură, sub protecţia anonimatului, sunt publice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
magistrat,
abuzator,
îccj

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.