Lupta pentru şefia Comisiei Europene: zvonuri, conspiraţii şi documente "pe surse"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 iunie 2014 57 afişări

Locul informaţiilor serioase despre selectarea unui candidat pe care Consiliul European să-l propună Parlamentului European ca posibil şef al Comisiei Europene a fost luat în totalitate de zvonuri, în condiţiile în care disputele pe această temă sunt vii între liderii europeni.

Lupta pentru şefia Comisiei Europene: zvonuri, conspiraţii şi documente "pe surse"

Presa internaţională a scris că, deşi şi-ar fi dat acordul cu jumătate de gură pentru nominalizarea lui Jean-Claude Juncker, reprezentantul PPE, cancelarul german Angela Merkel l-a întrebat pe preşedintele francez François Hollande dacă nu cumva vrea s-o susţină pe şefa FMI, Christine Lagarde, pentru şefia Comisiei Europene. După alte relatări, François Hollande l-ar susţine de fapt pe fostul ministru de finanţe francez Pierre Moscovici.

În acelaşi timp, premierul britanic David Cameron, care a ameninţat că îşi scoate ţara din UE dacă e ales Juncker, continuă să adune opozanţi din rândul liderilor europeni faţă de ideea ca Jean-Claude Juncker să devină şeful CE: premierilor din Ungaria, Suedia şi Olanda li s-a alăturat în această săptămână şi premierul italian Matteo Renzi. Acesta a spus că "Juncker este doar un nume pentru Comisia Europeană, dar nu şi singurul", explicând că deşi PPE a câştigat alegerile europarlamentare, victoria respectivă nu garantează nici majoritatea în PE, nici vreun drept automat al lui Juncker de a prelua funcţia supremă în CE.

Şi popularii, şi socialiştii  din PE îl vor cât mai repede pe Juncker pentru ca noua CE să poată funcţiona, însă opţiunile federaliste ale lui Juncker, susţinător al Statelor Unite ale Europei varianta 2011-2012, sunt dezavuate nu numai de Cameron, care l-a calificat pe Juncker drept "un om al anilor '80", ci şi de toţi liderii europeni care au văzut cum centralizarea deciziei la Bruxelles şi efectele austerităţii finanţate sau suportate de ţările lor le-au tras de sub picioare terenul electoral, cu ocazia alegerilor europarlamentare, în favoarea partidelor extremiste.

În fine, când argumentele raţionale se termină, intervin atacurile la persoană: ziarul britanic The Times a publicat sâmbătă un document "pe surse" apărut în premieră în decembrie trecut în publicaţia luxemburgheză Paperjam care susţine că în 2007, pe când Juncker era prim-ministru în Luxemburg, s-a prezentat "beat mort" la o întâlnire cu nişte ofiţeri ai serviciilor secrete şi a urlat la ei înjurături "timp de cinci minute", apoi a cerut două espresso şi a deschis fereastra ca să ia aer şi să se calmeze. The Times l-a intervievat pe un şef al serviciilor secrete din Luxemburg din acea perioadă, care a confirmat că Juncker a fost "foarte agresiv şi foarte vulgar" la întâlnirea respectivă. Juncker a reacţionat la articolul din The Times, denunţând o "manevră destabilizatoare" de a-i diminua şansele la preşedinţia Comisiei Europene.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/lupta-pentru-sefia-comisiei-europene-zvonuri-conspiratii-si-documente-pe-surse-12721443
12721443
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.