Lista compensatelor, neactualizată de peste 1.900 de zile

Autor: Ioana Matei Postat la 30 septembrie 2013 53 afişări

Lista medicamentelor compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de peste 1.900 de zile, ceea ce ceea ce face din ţara noastră un caz unic în Uniunea Europeană şi limitează egalitatea de şanse pentru pacienţi.

Lista compensatelor, neactualizată de peste 1.900 de zile

Peste 167 de molecule, dintre care 141 de medicamente noi şi 26 de molecule cu indicaţii teraputice noi - potrivit estimărilor autorităţilor din Sănătate -, aşteaptă de peste 5 ani să ajungă la pacienţi. În tot acest timp, pacienţii au primit şi continuă să primească tratamente la nivelul anului 2007-2008.

Prin comparaţie, pacienţii din ţările vest-europene reuşesc să primească gratuit sau cu grad de compensare un tratament inovator chiar în anul în care acesta a primit aprobarea de punere pe piaţă. Conform unui studiu bazat pe datele Federaţiei Europene a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA)*, între momentul aprobării unui medicament de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi momentul în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici se aşteaptă 392 de zile în Belgia, 206 zile, în Suedia, iar în Austria doar 88 de zile.

Potrivit estimărilor ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pacienţii români vor avea cel  mai probabil o nouă listă de medicamente compensate începând cu 1 ianuarie 2014. Acest lucru după ce fuseseră anunţate anterior date precum 1 iulie şi 1 august 2013.

« Încurajăm autorităţile şi comisiile de specialitate să grăbească avizarea noilor tipuri de medicamente, care ar creşte şansa şi calitatea vieţii pacienţilor români. Cele mai multe medicamente introduse pe lista nouă sunt pentru cancer (16%), urmate de diabet (10%), hipertensiune arterială (8%), anemii (5%), leucemii (4%) şi boli psihice (2%) », a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România

Urmărește Business Magazin

/actualitate/lista-compensatelor-neactualizata-de-peste-1-900-de-zile-11426385
11426385
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.