Leul a recuperat toată pierderea în faţa euro cu preţul unui derapaj spectaculos al dobânzilor

Postat la 03 februarie 2014 70 afişări

Debitorii cu credite în lei au avut vineri motive să se frece la ochi dacă s-au uitat pe ratele medii ale dobânzilor interbancare ROBOR de la ora 11:00 afişate de Banca Naţională: ROBOR la trei luni, bază de preţ pentru multe credite în moneda naţională, atât de retail, cât şi corporate, a sărit la 3,5%, întorcându-se brutal la nivelul din septembrie anul trecut; ceva mai imobila rată ROBOR la şase luni, care dă de multe ori preţul creditelor ipotecare în lei, a revenit şi ea la peste 3%, ştergând pe loc scăderea acumulată în aproape trei luni.

Leul a recuperat toată pierderea în faţa euro cu preţul unui derapaj spectaculos al dobânzilor

ROBOR pe o zi, care este în general caracterizată de o volatilitate mai mare, a explodat la 4,3% după ce intrase chiar şi sub pragul de 1%.

Aşa s-au topit dobânzile interbancare „ireal” de scăzute pe care BNR le imprimase pe piaţă prin menţinerea unor excedente de lichiditate de miliarde de lei. Unde a dispărut lichiditatea? Mai mult ca sigur că nu s-a spart conducta creditelor în lei, nici Mi­nis­terul Finanţelor nu a avut vreun acces de foame de lei şi probabil că nici capitalul străin care a fugit de pe ruble, forinţi sau lire tur­ceşti nu s-a adăpostit pe piaţa de la Bucureşti.

Rămâne varianta clasicelor intervenţii valutare indirecte ale BNR pentru susţinerea leului de vreme ce saltul dobânzilor a mers în oglindă cu scăderea cursului leu/euro chiar sub pragul de 4,50 lei/euro, după ce lunea trecută banca centrală afişase o paritatea de 4,54 lei/euro. Astfel, leul şi-a revenit miraculos, în timp ce forintul, zlotul, lira turcească şi chiar şi coroana cehă au continuat să resimtă suflul provocat de retragerile de capital străin de pe pieţele emergente.

Creşterea brutală a dobânzilor la lei îi făcuse pe unii jucători să se aştepte la o operaţiune repo prin care BNR să ofere acces la lichiditate băncilor, însă banca centrală a anunţat explicit că nu are de gând să atenueze astfel efectul presupuselor vânzări de valută/cumpărări de lei.

Citiţi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/leul-a-recuperat-toata-pierderea-in-fata-euro-cu-pretul-unui-derapaj-spectaculos-al-dobanzilor-12011522
12011522
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.