Lenovo vrea să cumpere divizia de servere a IBM, evaluată la până la 4,5 mld. dolari

Autor: Vlad Popescu Postat la 21 ianuarie 2014 31 afişări

Grupul chinez Lenovo discută preluarea diviziei de servere low-end a companiei americane IBM, evaluată anul trecut la până la 4,5 miliarde de dolari, iar acordul ar putea fi semnat în următoarele săptămâni, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Lenovo a încheiat procesul de due diligence, potrivit sursei citate de Bloomberg.

Cele două companii au mai negociat anul trecut tranzacţia, însă nu au ajuns la un acord asupra preţului.

Lenovo a anunţat că grupul discută o posibilă preluare însă nu a precizat activele vizate sau compania care vinde.

IBM vrea să renunţe la operaţiunile cu marje mai scăzute de profit şi să se concentreze pe software şi servicii, pentru a readuce vânzările pe o pantă ascendentă.

Lenovo, în prezent cel mai mare producător de PC-uri din lume, şi-a început ascensiunea spre această poziţie în 2005, prin preluarea diviziei producătoare de computere a IBM. Compania doreşte să se extindă către piaţa echipamentelor pentru stocare de date şi serverelor, pentru a combate astfel efectul declinului pieţei PC-urilor asupra afacerilor.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Lenovo şi IBM au refuzat să comenteze informaţiile.

Acţiunile Lenovo au crescut marţi la Hong Kong cu 3,7%, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Prin această tranzacţie, IBM ar continua să renunţe la operaţiunile din zona hardware. Începând din 2005, când a vândut divizia producătoare de PC-uri, grupul american a mai renunţat la operaţiunile de imprimante şi de sisteme informatice destinate magazinelor. Compania mai are afaceri hardware în zona echipamentelor de stocare de date şi producţiei de semiconductori.

Vânzările IBM au coborât în perioada iulie-septembrie a anului trecut pentru cel de-al şaselea trimestru consecutiv, în principal din cauza scăderii cererii de hardware. Operaţiunile grupului din zona hardware au înregistrat pierderi de 713 milioane de dolari în primele nouă luni ale anului trecut, faţă de un profit de 253 milioane de dolari în perioada corespunzătoare din 2012.

După preluarea diviziei de PC-uri a IBM, Lenovo a mai cumpărat producătorul german Medion şi producţia de computere a grupului japonez NEC. Compania chineză a devenit anul trecut cel mai mare producător de PC-uri la nivel global, detronând Hewlett-Packard (HP).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LENOVO,
IBM,
PRELUARE
/actualitate/lenovo-vrea-sa-cumpere-divizia-de-servere-a-ibm-evaluata-la-pana-la-4-5-mld-dolari-11936773
11936773
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.