Legile Educaţiei: Mandatul unui rector va fi de 5 ani şi poate fi reînnoit o singură dată

Autor: Laura Buciu Postat la 27 februarie 2023 63 afişări

Mandatul unui rector va avea o durată de 5 ani şi poate fi reeînnoit o singură dată. O persoană nu poate fi rector al aceleiaşi universităţi mai mult de 10 ani, indiferent de întreruperea din timpul celor două mandate, a spus, luni, ministrul Ligia Deca.

Legile Educaţiei: Mandatul unui rector va fi de 5 ani şi poate fi reînnoit o singură dată

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a spus că vor fi mecanisme clare de verificare a diplomelor, pentru că nimeni nu âşi mai doreştee cazuri în care diplomele emise de instituţiile de învăţământ superior să nu aibă trasabilitate.

„Ne trebuie un sistem digitalizat uşor de verificat, care să garanteze verificarea uşoară a veridicităţii acestora. Am clarificat procedurile de alegeri şi atribuţiile comisiilor consultative ale Ministerului. De asemenea, politicile de etică şi deontologie nu vor mai fi lăsate doar la nivelul codurilor de etică de la fiecare universitate, ci va exista un cod cadru adoptat prin HG. Tot în sprijinul universităţilor şi pentru a creşte transparenţa vom avea o platformă unică de raportare pentru învăţământul superior pentru a nu mai avea raportări diferite în platforme diferite. Se reduce, astfel, şi încălcarea şi birocraţia pentru universităţi şi sunt introduse sancţiuni pentru neintroducerea datelor cu caracter public: situaţia studenţilor, resurse umane, activitate ştiinţifică”, spune Deca.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei consideră că autonomia universitară vine la pachet cu responsabilitatea publică şi atunci vor fi sprijinite universităţile, dar în acelaşi timp îşi doresc ca şi universităţile să răspundă în faţa societăţii şi îşi asume responsabilitatea pe care o au în misiunea pe care şi-au ales-o.

În privinţa mandatelor rectorilor, acestea sunt limitate în mod clar, a spus Deca.

„Durata unui mandat de rector este de 5 ani. Un mandat poate fi reînnoit o singură dată, iar o persoană nu poate fi rector în aceeaşi universitate mai mult de 10 ani indiferent de întreruperile din contextul celor două mandate”, a mai spus ministrul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
educaţie,
rector,
mandat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.