Legea consumatorului vulnerabil, adoptată de Camera Deputaţilor. Se va aplica de la 1 noiembrie

Autor: Cosmin Pirv Postat la 07 septembrie 2021 75 afişări

Legea privind măsurile de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil a fost adoptată, a anunţat marţi ministrul Energiei, Virgil Popescu. Conform acestuia, legea urmează să se aplice de la 1 noiembrie.

Legea consumatorului vulnerabil, adoptată de Camera Deputaţilor. Se va aplica de la 1 noiembrie

„Legea privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată! Am votat Pentru! Totodată, vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari care au înţeles cât de importantă este legea şi au adoptat şi amendamentele pe care le-am propus cu colega mea Raluca Turcan pentru ca legea să se aplice începând cu data de 1 noiembrie 2021”, a anunţat Virgil Popescu.

Conform acestuia, măsurile vor afecta peste 10 milioane de români.

„De asemenea, vreau să reamintesc că lucrăm şi la o Ordonanţă de Urgenţă prin care să compensăm până la nivelul venitului mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate iarna aceasta. Vorbim de iarnă care începe la 1 noiembrie, se termina 31 martie. Deci avem tot timpul. Deci vorbim şi aici de peste 10 milioane şi ceva de români”, susţine ministrul.

Şi deputatul USR PLUS Oana Ţoiu anunţase marţi că proiectul a fost adoptat în şedinţa reunită a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, Comisiei pentru politică economică şi Comisiei pentru industrii şi servicii.

„Legea prevedea un tabel fix al cuantumului de referinţă al facturilor. Am propus, cu colegii din USR PLUS, şi a fost susţinut de grupurile parlamentare din coaliţie şi de minister, un amendament care să permită actualizarea acestor valori de referinţe, de oricâte ori este necesar, rapid, prin Hotărâre de Guvern. Am propus de asemenea, şi a fost aprobat, un plafon minim sub care să nu poată fi coborât prin HG la cuantumul valorilor propuse ca fixe iniţial în proiectul de lege. (250 RON/lună pt. gaze, 500 RON/lună pentru energie electrică şi 160 RON/lună pentru lemne). Ceea ce era plafon fix, deci suma maximă prevazută, în proiectul iniţial, acum a devenit plafon minim”, a scris deputatul pe Facebook.

Ea susţine că USR PLUS a susţinut propunerea Guvernului şi nu s-a opus propunerii celorlalte grupuri parlamentare de a creşte numărul de beneficiari.

„Am semnalat riscul ca o parte dintre beneficiari să depună cereri pe formatul vechi şi să nu fie la timp la curent cu modificările propuse, caz în care este necesar să nu rămână pe dinafară fără sprijin că au completat alt set de hârtii. Soluţia pe care am propus-o a fost ca indiferent de formatul depus (vechi sau nou) cererile să le fie luate tranzitoriu în considerare în acest sezon rece şi să fie informaţi şi ghidaţi spre forma avantajoasă de sprijin pentru ei. Ministerul a acceptat să preia asta în normele metodologice dar va depinde mult şi de primării, care sunt interfaţa cu beneficiarii”, a mai anunţat Oana Ţoiu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
camera deputaţilor,
consumator,
vulnerabil

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.