Kovesi: Am văzut adevărate linşaje în dosarul ICA, iar CSM şi CNA nu au intervenit

Autor: Departamentul Social Postat la 11 august 2014 50 afişări

Şeful DNA, Codruţa Kovesi, a declarat luni, la Adevărul Live, că în cazul dosarului ICA, a văzut adevărate linşaje, iar CSM şi CNA nu au intervenit, afirmând că magistraţii nu au o instituţie serioasă în spate care să-i apere, iar aceştia sunt lăsaţi fără apărare dacă CSM nu intervine.

În contextul discuţiilor privind atacurile la adresa procurorilor care au instrumentat dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare şi a judecătorilor care au avut de soluţionat cauza, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a spus că magistraţii "nu au o instituţie serioasă în spate care să-i apere".

"CSM nu a existat în acest caz. Am văzut adevărate linşaje în acest dosar, iar CSM şi CNA nu au intervenit. Eu cred că CSM şi CNA trebuie să-şi îndeplinească rolul pe care îl au prin lege. Cred că rolul lor trebuie să fie mult mai activ", a mai spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA a precizat că un magistrat nu are timpul fizic necesar să stea să se uite toată ziua la televizor, să îşi noteze ce spun jurnaliştii despre el şi să dea a doua zi comunicate de presă.

"Judecătorii sunt lăsaţi fără orice fel de apărare dacă CSM nu intervine", a afirmat Kovesi.

Întrebată ce va face dacă Antena 3 cheamă lumea să se plimbe în faţa sediului DNA, aşa cum s-a întâmplat duminică, în zona Palatului Cotoceni, Codruţa Kovesi a spus că oricine poate să vină să protesteze, dacă are autorizaţie.

"Acest lucru se întâmplă foarte frecvent. Au venit oameni în alte dosare să strige în faţa DNA. Nu ne deranjează. Doar să aibă autorizaţii. E o ţară liberă, oricine poate să vină să protesteze, atâta timp cât are autorizaţie. Vă asigur că nu ne impresionează deloc", a mai spus Kovesi.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat luni că a solicitat Inspecţiei Judiciare să verifice dacă a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului ICA, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

CSM a sesizat Inspecţia Judiciară după ce în mass-media au apărut mai multe articole şi comentarii cu privire la activitatea de judecată desfăşurată la nivelul Curţii de Apel Bucureşti, precum şi cea de urmărire penală desfăşurată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul privind privatizarea ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 8 august, în dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, şi pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare.

Duminică a avut loc, în zona Palatului Cotroceni, o manifestaţia pro-Antena 3, fără autorizaţie, la care unii jurnalişti au fost agresaţi. Manifestaţia pro-Antena 3 a avut loc după ce jurnalişti ai acestui post de televiziune au anunţat că ies "la plimbare" în zona Palatului Cotroceni, duminică la 17.00, şi că oricine "este binevenit" să facă acelaşi lucru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
KOVESI,
CSM,
DOSARUL ICA
/actualitate/kovesi-am-vazut-adevarate-linsaje-in-dosarul-ica-iar-csm-si-cna-nu-au-intervenit-13071710
13071710
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.