Kievul nu confirmă informaţiile privind ameninţarea făcută de Putin la adresa unor state UE

Autor: Ioana Bojan Postat la 19 septembrie 2014 48 afişări

Administraţia prezidenţială de la Kiev nu a confirmat informaţiile din presă potrivit cărora preşedintele rus, Vladimir Putin, i-ar fi spus omologului său ucrainean, Petro Poroşenko, că dacă vrea poate trimite "trupe la Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia şi Bucureşti", relatează Interfax Ucraina.

Cotidianul german Sueddeutsche Zeitung a relatat joi că Putin ar fi ameninţat, într-o conversaţie cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, că poate trimite trupe în Polonia, România şi ţările baltice.

"Nu confirmăm informaţia publicată de acest ziar", a declarat secretarul de presă al lui Poroşenko, Sviatoslav Ţeholko. Autorităţile ucrainene au o "atitudine negativă faţă de orice speculaţie care ar putea periclita eforturile tuturor părţilor de a lansa un proces de pace", a adăugat acesta.

"Dacă vreau, trupele ruse ar putea ajunge în două zile nu doar la Kiev, ci şi la Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia şi Bucureşti", ar fi afirmat Putin, potrivit ziarului german, care nu precizează data acestor afirmaţii.

Poroşenko l-ar fi informat despre aceste ameninţări pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în timpul vizitei efectuate de acesta la Kiev la 12 septembrie, afirmă publicaţia, care citează un document al serviciului diplomatic al UE.

Conform Sueddeutsche Zeitung, Vladimir Putin l-ar fi avertizat de asemenea pe Petro Poroşenko să nu conteze prea mult pe Uniunea Europeană, precizând că şi-ar putea utiliza influenţa pe lângă mai multe state membre pentru a obţine o "minoritate de blocaj" împotriva deciziilor defavorabile Moscovei.

Comisia Europeană a refuzat joi să comenteze informaţiile din presă privind declaraţiile ameninţătoare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, precizând că nu intenţionează să-şi "ducă diplomaţia în presă" şi nici să "comenteze extrase ale unor conversaţii confidenţiale". "Ceea ce contează pentru UE este să contribuie la o pace durabilă, la prosperitate şi la stabilitatea Ucrainei", a adăugat purtătoarea de cuvânt Pia Ahrenkilde Hansen.

Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui rus, a respins informaţiile publicate de cotidianul german, ca fiind "o altă farsă a ziarelor".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
RUSIA,
TRUPE
/actualitate/kievul-nu-confirma-informatiile-privind-amenintarea-facuta-de-putin-la-adresa-unor-state-ue-13302936
13302936
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.