Scoţia ar putea lua în considerare posibilitatea de a-i acorda azil lui Edward Snowden

Autor: Ioana Bojan Postat la 18 septembrie 2014 40 afişări

Scoţia ar putea lua în considerare posibilitatea de a-i acorda azil fostului consultant al NSA (Agenţia naţională de securitate din SUA), Edward Snowden, relatează site-ul ibtimes.co.uk.

Edward Snowden, fostul consultant al NSA (Agenţia naţională de securitate din SUA), care a dezvăluit tehnicile de supraveghere folosite la scară largă împotriva cetăţenilor americani, a fugit din ţara lui şi se află în Rusia, unde a primit azil politic până în 2017.

Anul acesta, activistul scoţian Mick Napier a prezentat o petiţie în care cerea autorităţilor scoţiene să-i acorde lui Snowden azil în Scoţia, în cazul dobândirii independenţei la referendumul din 18 septembrie. Napier le-a spus parlamentarilor scoţieni că ţara îi datorează lui Snowden "recunoştinţă" deoarece acţiunile sale au fost semnificative pentru "fiecare cetăţean din Scoţia", potrivit ibtimes.co.uk.

Susţinătorii acestei iniţiative, formulată după ce Snowden a fost ales rector la Universitatea Glasgow, apreciază că, dacă Scoţia i-ar acorda acestuia azil, ar arăta "o distanţare clară de caracterul intruziv al securităţii britanice". O Scoţie independentă s-ar desprinde de Regatul Unit şi, totodată, nu ar mai fi parte dintr-o "relaţie specială" cu Statele Unite.

Ideea ca Scoţia să rişte un scandal diplomatic cu Statele Unite acordându-i azil lui Snowden a fost calificată drept "revoltătoare" de unii parlamentari.

Guvernul scoţian a precizat că subiectul va fi discutat după referendum.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SCOŢIA,
AZIL,
SNOWDEN
/actualitate/scotia-ar-putea-lua-in-considerare-posibilitatea-de-a-i-acorda-azil-lui-edward-snowden-13297177
13297177
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.