Jeffrey Franks: Preturile la gaze si energie nu vor creste curand, populatia saraca trebuie protejata

Postat la 08 februarie 2011 11 afişări

Populatia nu trebuie sa se astepte la scumpirea curentului electric si a gazelor in "viitorul apropiat", intrucat procesul de liberalizare a costurilor se va realiza gradual, pana in 2015, a declarat Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI.

"In urma procesului de liberalizare a preturilor, gospodariile bogate vor plati pretul real, restul urmand sa achite mai putin. Nu am definit inca cand va incepe pentru ca vrem sa lucram mai intai la definirea categoriilor de persoane vulnerabile si vrem sa le asiguram protectia", a spus Franks.

Cele mai dificile capitole ale noului acord cu FMI, care va incepe in mai, vor fi reformele in companiile de stat din domeniul energiei si al transporturilor. In absenta unor investitii masive in energie in anii urmatori, Romania nu va putea creste rapid, astfel incat va fi nevoie de mai multa participare privata, pentru ca statul nu are bani, afirma oficialul Fondului.

Companiile energetice ineficiente trebuie eficientizate prin restructurare si cadrul de reglementare trebuie reformat, pentru a asigura concurenta si preturi realiste. Aceeasi situatie este si in domeniul transporturilor, unde companiile de stat sunt subcapitalizate, netehnologizate si nu fac fata concurentei, astfel incat trebuie restructurare si trebuie atras capital privat in completarea fondurilor de la UE.

FMI estimeaza ca anul acesta Romania va avea o crestere a PIB de 1,5%, pentru ca in 2012 sa ajunga pana la 4-4,5%.

Detalii pe www.stirileprotv.ro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/jeffrey-franks-preturile-la-gaze-si-energie-nu-vor-creste-curand-populatia-saraca-trebuie-protejata-7963460
7963460
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.