Isărescu: Nivelul de trai va creşte dacă se refinanţează datoria şi se face deficit extern

Postat la 08 mai 2014 57 afişări

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu afirmă că nu se poate face o legătură între creşterea economică şi nivelul de trai în condiţiile în care se plăteşte datoria şi se ajustează semnificativ deficitul extern şi susţine că România trebuie să evite politica de rambursare pe care a avut-o Nicolae Ceauşescu.

Isărescu: Nivelul de trai va creşte dacă se refinanţează datoria şi se face deficit extern

 "Nivelul de trai este legat de altceva şi trebuie să înţelegeţi că a face o corelaţie - avem creştere economică trebuie să crească şi nivelul de trai, această corelaţi nu este valabilă decât dacă toată creşterea economică se duce în nivelul de trai. Or, România, uitaţi-vă tot la cifre, a redus substanţial deficitul extern. Când ai deficit extern ce înseamnă? Aveam 14%. Iei mai mult din exterior, cu 14%, păi asta înseamnă creştere pe trei ani de zile, decât dai în exterior. Foarte bine, pentru că trăieşti mai bine câtă vreme iei mai mult din exterior.

Soseşte însă momentul, exact ca un credit, creşti cu 14% mai mult decât produci, eu simplific acum lucrurile (...) dar când reduci de la 14% la 4% dintr-o dată ai zece procente cu care fie scade producţia, şi atunci scade şi nivelul de trai, fie scade altceva, te împrumuţi din altă parte şi aşa mai departe", a spus Isărescu, întrebat dacă egalizarea cifrelor de inflaţie nu ascunde de fapt o deteriorare a nivelului de trai şi cum de nu se simte creşterea economică la nivelul populaţiei.

Şeful băncii centrale a ţinut să spună că lucrurile au fost aşezate destul de bine de către România ca să nu fie o cădere dramatică a nivelului de trai.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/isarescu-nivelul-de-trai-va-creste-daca-se-refinanteaza-datoria-si-se-face-deficit-extern-12614262
12614262
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.