Isărescu: În România nu facem relaxare cantitativă, nu forţăm pe nimeni să cumpere titluri de stat

Autor: Raluca Ghinea Postat la 26 mai 2015 38 afişări

Banca Naţională a României nu are o politică de relaxare cantitativă, precum cea adoptată pe plan european, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a precizat că, în schimb, a lăsat "ceva" lichiditate în piaţă, prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele la lei.

"În România nu ne aflăm în această situaţie (de la nivelul zonei euro - n.r.), nu facem relaxare cantitativă, nu forţăm pe nimeni să cumpere titluri de stat. Am lăsat ceva lichiditate în piaţă, însă intenţia noastră nu este să lăsăm excesul de lichiditate a la long, nu face bine", a afirmat marţi Isărescu la conferinţa "Viitorul modelelor de business bancar", organizată în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României.

El a arătat că şi băncile centrale au fost nevoite să se adapteze, nu numai cele comerciale, prin măsurile neconvenţionale pe care a trebuit să le adopte, în România fiind numite măsuri "neortodoxe".

Şeful BNR a punctat că scopul băncii centrale a fost să arate că exista acest exces de lichiditate, pe lângă "sacul" din rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei deţinute de băncile comerciale la BNR, la nivelul de 10-12%.

"Am vrut să spunem: nu uitaţi că mai este şi această lichiditate! Însă nu chestiunea lichidităţii, a banilor era problema, ci calitatea, relaţia ruptă după o criză păcătoasă între clienţii băncilor şi bancheri", a menţionat guvernatorul.

Isărescu a reluat ideea că în România nu există nici relaxare cantitativă, nici deflaţie, cu toate că rata inflaţiei se va situa pentru câteva luni în teritoriu negativ.

"Deflaţia înseamnă o stare de spirit, pe care n-o văd instalată în mintea românilor. Ea amână decizia de cumpărare, care duce la scăderea consumului şi apoi iar la reducerea preţurilor", a conchis şeful BNR.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ISĂRESCU,
RELAXARE CANTITATIVĂ,
/actualitate/isarescu-in-romania-nu-facem-relaxare-cantitativa-nu-fortam-pe-nimeni-sa-cumpere-titluri-de-stat-14336430
14336430
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.