Iohannis: România se îndreaptă, cu paşi ambiţioşi, către economia şi societatea digitală

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 03 noiembrie 2022 51 afişări

Este remarcabil faptul că industria IT&C a înregistrat o dinamică spectaculoasă în ultimul deceniu, transmite Klaus Iohannis: „România se îndreaptă, cu paşi ambiţioşi, către economia şi societatea digitală”.

Iohannis: România se îndreaptă, cu paşi ambiţioşi, către economia şi societatea digitală

„În lumea de azi, transformarea digitală a devenit o prioritate esenţială pentru tot mai multe naţiuni. Ne bucură faptul că şi România se îndreaptă, cu paşi ambiţioşi, către economia şi societatea digitală. Este remarcabil faptul că industria IT&C a înregistrat o dinamică spectaculoasă în ultimul deceniu, cu creşteri de două cifre aproape an de an, contribuind semnificativ la avansul tehnologic al economiei noastre. Progresele în planul conectivităţii, dinamismul sectorului antreprenorial de profil, dar şi resursa umană înalt specializată au generat pentru România avantaje competitive certe, esenţiale în atragerea de investiţii şi diversificarea oportunităţilor de afaceri. Prin provocările sale, pandemia a oferit un context favorabil creşterii acestui sector, însă implicaţiile sunt mult mai profunde şi diverse. În România, numărul de angajaţi din sectorul IT&C, precum şi numărul companiilor specializate se află de mult timp pe un trend crescător. Atât marile firme de profil, cât şi ecosistemul românesc de start-up-uri tehnologice sunt alimentate de forţa de muncă din domeniul IT cu cea mai rapidă creştere din Europa”, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, transmis în deschiderea celei de-a XI-a ediţii a GoTech World.

Şeful statului aminteşte că primul unicorn cu origini româneşti este o companie din industria IT&C „care a trecut lăudabil testul concurenţei globale, iar această poveste de succes este deja un model aspiraţional pentru mulţi întreprinzători români”.

„Dezbaterile începute acum câţiva ani pe tema perspectivelor deschise de tehnologiile bazate pe blockchain, inteligenţa artificială sau automatizare sunt astăzi completate de noi subiecte, precum metaversul - ca următoare frontieră a experienţei umane şi de muncă sau activele digitale - ca punct central al reinventării instituţiilor financiare actuale. Este incontestabilă contribuţia domeniului IT&C la performanţa economică şi creşterea competitivităţii, nu doar în România, ci peste tot în lume. În definitiv, sectorul digital a fost în pandemie puntea de legătură către „noua normalitate” şi este motorul celei de-a patra revoluţii industriale. Să nu uităm, însă, că o tranziţie digitală durabilă, sustenabilă, înseamnă mult mai mult decât performanţa unui sector economic. Tranziţia către viitorul digital este importantă, dar în egală măsură este important şi cum ajungem acolo, şi ce rămâne în urmă. În evoluţia naturală către o economie competitivă, inteligentă, incluzivă şi conectată, avem nevoie de eforturi sporite pentru a reduce decalajele şi disparităţile regionale şi pentru a facilita accesul tuturor la internet, servicii digitale, telecomunicaţii”, adaugă Iohannis.

Facilităţi precum vehicule inteligente, asistenţă medicală digitală, educaţie şi oraşe inteligente sau spaţii virtuale pentru comunicare şi conectare liberă, afirmă el, „nu trebuie să aparţină doar de aşa-numiţii poli de dezvoltare”.

„Dezbaterile privind creşterea competenţelor digitale, reconcilierea avansului tehnologic cu drepturile şi libertăţile individuale sau securitatea spaţiului cibernetic ar trebui să aibă loc mai des şi în formate cât mai extinse. La noi în ţară încă există un decalaj important al sectorului public în ceea ce priveşte integrarea avansului tehnologic. Este încă redus ritmul trecerii la serviciile publice digitale, atât de necesare pentru modernizarea relaţiei dintre stat şi cetăţeni. De aceea, autorităţile publice ar trebui nu doar să îşi propună politici ambiţioase, ci să şi facă paşi concreţi şi rapizi în împlinirea acestor obiective. Evenimente precum cel de astăzi oferă perspective noi asupra viitorului şi cultivă interesul pentru inovare şi progres tehnologic. Ediţia din acest an a GoTech World este organizată, inspirat, sub egida „aici şi acum”, îndemnând la acţiune imediată şi, mai mult, oferind şi instrumentele necesare unei asemenea acţiuni”, încheie Iohannis.

Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial - Departamentul Politici Economice şi Sociale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iohannis,
it&c,
mesaj
Urmează ZF Power Summit 2023

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.