Iohannis: Locul României este în Schengen. Nelămuririle ţin de considerente pur politice

Autor: Catalina Mihai Postat la 29 ianuarie 2015 27 afişări

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că România îndeplineşte toate criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi orice nelămuriri pe acest palier ţin de considerente pur politice, subliniind că rapoartele MCV pozitive arată o recunoaştere a eforturilor de consolidare internă.

”Europa poate garanta prosperitarea şi securitatea tuturor cetăţenilor săi, fără să atenteze la ceea ce a câştigat deja prin respectarea deplină a acestor acumulări. Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu. Aceasta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la Spaţiul Schengen şi prin adoptarea monedei euro”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul discursului susţinut la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti.

”Locul României este în Spaţiul Schengen, stat membru cu drepturi egale şi depline. Îndeplinim integral criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, orice nelămuriri pe acest palier ţin pur de considerente politice”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că ”deficitul cel mai mare de care suferă statele membre UE nu este cel exprimat în bugetele naţionale, ci lipsa încrederii dintre parteneri, care duce la discriminare”.

”Cred că putem depăşi acest moment. Datoria partenerilor noştri europeni este de a fi corecţi în evaluările lor şi în implementara regulilor. Credem în reguli care se respectă şi care nu se schimbă în funcţie de interese trecătoare”, a susţinut preşedintele român.

Acesta şi-a exprimat convingerea că, în conformitate cu asigurările primite din partea instituţiilor europene, România va deveni membră Schengen.

”Mai mult decât atât, în spiritul unităţii şi al solidarităţii atâ de necesare în prezent, România este pregătită să contribuie la perfecţionarea sistemului Schengen”, a afirmat el.

Totodată, Iohannis a declarat că libertatea de circulaţie să nu fie afectată, dar, pe de altă parte, să fie asigurat „un control mai riguros la graniţele externe ale UE”.

Şeful statului s-a referit şi la monitorizarea MCV, apreciind că rapoartele succesive pozitive reprezintă o recunoaştere „a eforturilor de consolidare internă pe toate planurile: combaterea corupţiei, funcţionarea instituţiilor, creşterea transparenţei şi a predictibilităţii”.

”Suntem convinşi să vor fi urmaţi pe mai departe paşi drepţi, corecţi pentru a începe procesul de phasing out al MCV pentru România”, a conchis Klaus Iohannis.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IOHANNIS,
AMBASADORI,
SCHENGEN
/actualitate/iohannis-locul-romaniei-este-in-schengen-nelamuririle-tin-de-considerente-pur-politice-13792531
13792531
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.