S&P ar putea retrograda ratingul Greciei, dacă autorităţile elene nu ajung la un acord cu creditorii

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 29 ianuarie 2015 49 afişări

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s a pus ratingul Greciei pentru datoria suverană sub supraveghere negativă şi a avertizat că ar putea să-l retrogradeze, dacă noul guvern nu ajunge la un acord cu creditorii săi pentru a continua să primească sprijin financiar.

"Considerăm că unele dintre politicile economice şi bugetare pe care le promovează noul guvern grec sunt incompatibile cu cadrul convenit de guvernul precedent şi creditorii oficiali ai Greciei", se arată într-un comunicat al S&P.

Ratingul de ţară atribuit Greciei de către S&P este B, aflat în categoria nerecomandată pentru investiţii.

De asemenea, S&P apreciază că incertitudinea politică şi creşterea economică slabă reprezintă un risc cu privire la capacitatea ţării de a susţine datoria pe care o are către creditorii săi.

Grecia a accesat un împrumut în valoare de 240 de miliarde de euro din mai 2010 până în prezent de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Partidul ostil austerităţii Syriza a cîştigat alegerile parlamentare anticipate de duminică din Grecia şi a format noul guvern grec alături de formaţiunea de dreapta Grecii Independenţi.

Noul premier grec Alexis Tsipras şi-a afirmat miercuri intenţia de a "renegocia" un acord "viabil şi just" cu partenerii săi europeni, declarându-se în acelaşi timp pregătit să "verse sânge" pentru a "reda demnitatea grecilor", relatează AFP.

Tsipras vizează o restructurare a datoriei publice a Greciei, care în prezent se ridică la aproximativ 312 miliarde de euro.

Mai mulţi oficiali ai instituţiilor de la care Grecia s-a împrumutat au afirmat în această săptămână că este exclusă posibilitatea ca o parte din datoria ţării să fie ştearsă.

Christine Lagarde, directorul FMI, a afirmat luni că Grecia trebuie să respecte regulile zonei euro şi a exclus posibilitate ca ţara să fie tratată diferit faţă de celelalte state membre.

"Există reguli interne ale zonei euro, care trebuie respectate. Nu putem face categorii speciale pentru anumite state", a declarat Lagarde pentru publicaţia franceză Le Monde, subliniind totodată că guvernul grec trebuie să continue reformele structurale pe care s-a angajat să le adopte.

S&P a crescut ratingul Greciei la B de la B- în luna septembrie a anului trecut şi a pus sub supravhegere pozitivă evaluarea.

De asemenea, o altă agenţie de evaluare financiară, Fitch, a pus sub supraveghere negativă ratingul Greciei în luna ianuarie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
S&P,
RATING
/actualitate/s-p-ar-putea-retrograda-ratingul-greciei-daca-autoritatile-elene-nu-ajung-la-un-acord-cu-creditorii-13792309
13792309
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.