Iohannis încă nu are o listă a reprezentanţilor străzii, ci 5.520 de mesaje. Care sunt numele vehiculate pe Facebook

Autor: Madalina Cerban Postat la 06 noiembrie 2015 73 afişări

Cu mai puţin de două ore înainte de începerea consultărilor de la Cotroceni cu societatea civilă, Preşedinţia nu a anunţat cine va participa la discuţii, în timp ce pe Facebook sunt vehiculate mai multe persoane care ar trebui să reprezinte "strada", precum Tudor Chirilă, Adrian Despot, Moise Guran.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit 5.520 de mesaje de la ONG-uri şi de la oameni care au protestat în ultimele trei zile în Piaţa Universităţii, care cer să fie primiţi la Cotroceni pentru discuţii privind desemnarea premierului, iar consultările, la care nu s-a decis încă cine va merge, vor începe la 13.30.

Pe de altă parte, unii dintre cei care au ieşit să protesteze joi seară, pentru a treia seară la rând, în Piaţa Universităţii, au făcut o listă cu revendicări, dar nu au fost desemnaţi şi reprezentanţi ai protestatarilor care să prezinte aceste revendicări la Cotroceni, la discuţiile cu Iohannis. De altfel, leit motivul manifestaţiei de joi seară, la care au participat în jur de 10.000 de oameni, a fost legat de solicitările ”străxii” către şeful statului, dar şi de cine ar trebui să meargă la Cotroceni.

Pe reţeaua de socializare Facebook s-au vehiculat mai multe nume începând de joi, după ce Klaus Iohannis a anunţat că, pentru prima dată, va chema vineri la consultările pentru formarea guvernului societatea civilă şi reprezentanţi ai manifestaţilor, precizând că a auzit vocea străzii şi că va ţine cont de solicitările protestatarilor.

Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă, solist al trupei Vama, este persoana cea mai des invocată de utilizatori ai reţelei de socializare Facebook, pentru a merge la discuţiile cu Klaus Iohannis.

Tudor Chirilă a şi participat la protestele din Piaţa Universităţii şi a publicat mai multe mesaje pe contul său de Facebook atât de solidaritate cu manifestanţii, cât şi cu victimele tragediei din clubul Colectiv.

De asemenea, Tudor Chirilă l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru propunerea de a consulta "strada" de pe o zi pe alta, precizând că aceasta

"Domnule Klaus Iohannis această propunere de consultare cu «strada» făcută de pe o zi pe alta vi se pare o probă de seriozitate? Sau e doar praf in ochi tocmai pentru ca o miscare atat de spontana sa nu reuseasca sa se organizeze? E prima data de cand sunteti presedinte cand va vad atat de grabit", a scris Tudor Chirilă pe Facebook.

Adrian Despot se numără şi el printre principalele persoane care apar pe diferite grupuri de discuţii de pe Facebook pe care protestatarii le consideră potrivite pentru a-i reprezenta la discuţiile cu preşedintele. Artistul spune însă că participarea sa la consultări nu ar fi decât o altă "improvizaţie". 

"Vă mulţumesc pentru susţinerea şi încrederea acordată. Vă înţeleg furia şi dorinţa de schimbare. Şi eu, la fel ca şi voi, sunt sătul de improvizaţii. Participarea mea în calitate de reprezentant la consultări nu ar fi decât o altă improvizaţie. Nu am nici pregătirea şi nici priceperea necesară pentru aşa ceva. Cu toţii suntem nemulţumiţi de lipsa de profesionalism de care au dat dovadă atât clasa politică cât şi marea majoritate a funcţionarilor publici. Haideţi să nu facem greşeala de a înlocui o serie de incompetenţi cu o altă serie de incompetenţi", le transmite Adrian Despot protestatarilor, prin intermediul unui mesaj publicat, vineri, pe contul său oficial de Facebook.

Pe Facebook sunt vehiculate mai multe persoane care ar trebui să reprezinte "strada" la discuţiile cu preşedintele Iohannis, printre acestea numărându-se: realizatorul de televiziune Andi Moisescu, cântăreţul Alin "Coiotu" Dincă, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, cântăreţul Cheloo, actorul Dan Puric, Sorin Mândruţescu, CEO al Oracle, scriitorul Mircea Cărtărescu, părintele Constantin Necula, actriţa Oana Pellea, vloggerul Zmenta, jurnalistul Lucian Mîndruţă, activistul social Nicuşor Dan, realizatorii TV Mircea Badea, Radu Banciu şi Dragoş Pătraru, omul de afaceri Ion Ţiriac, Marian Munteanu, fostul lider al studenţilor în timpul Mineriadei din 1990, Laura Ştefan, de la Expert Forum, jurnalistul Vlad Petreanu.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, procesul de selecţie a participanţilor la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis este în curs de finalizare, urmând să fie anunţate şi organizaţiile, precum şi persoanele care vor participa la aceste consultări.

Cele 5.520 de mesaje primite la Cotroceni conţin, fiecare, una sau mai multe propuneri de persoane care solicită să participe la consultări, preciza Preşedinţia.

Potrivit unor surse oficiale, procesul de selecţie este "dificil" şi nu a fost încă stabilit numărul exact de participanţi. Varianta de lucru este ca din această delegaţie să facă parte aproximativ 20 de persoane, încercându-se o reprezentare cât mai largă, dar care să nu îngreuneze discuţiile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FOCUS,
IOHANNIS,
SOCIETATE CIVILĂ
/actualitate/iohannis-inca-nu-are-o-lista-a-reprezentantilor-strazii-ci-5-520-de-mesaje-care-sunt-numele-vehiculate-pe-facebook-14876528
14876528
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.