Inteligenţa artificială schimbă definitiv regulile: Săptămâna de lucru de patru zile este mai aproape ca niciodată să se transforme în realitate

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 07 aprilie 2023 300 afişări

Inteligenţa artificială schimbă definitiv regulile: Săptămâna de lucru de patru zile este mai aproape ca niciodată să se transforme în realitate

Revoluţia ChatGPT aduce mai aproape ca niciodată săptămâna de muncă de patru zile, crescând puternic nivelul de productivitate pentru o mulţime de locuri de muncă, potrivit unui economist şi analist al pieţei muncii laureat al Premiului Nobel, scrie CNBC.

„Sunt foarte optimist pentru că am putea creşte productivitatea. Am putea creşte nivelul nostru de bunăstare în general de la locul de muncă şi am putea să ne luăm mai mult timp liber. Am putea trece cu uşurinţă la o săptămână de patru zile”, a spus Christopher Pissarides.

Observaţia sa atenuează îngrijorările potrivit cărora progresele rapide ale tehnologiei ar putea aduce pierderi masive de locuri de muncă.

Chatbots, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI şi Bard de la Google, sunt percepuţi din ce în ce mai mult ca o tehnologie care ar putea revoluţiona felul în care lucrează şi totodată care ar putea provoca un boom al productivităţii.

Pissarides a investigat anterior impactul automatizării asupra locurilor de muncă prin intermediul Pissarides Review into the Future of Work and Wellbeing. El a primit Premiul Nobel pentru economie pentru activitatea sa privind fricţiunile de pe piaţa muncii.

Pissarides a declarat că tehnologia ar putea lua fi folosită în scopuri neortodoxe, cum ar fi supravegherea sau invadarea vieţii private. Dar el este de părere totodată că ar putea face o „mare diferenţă” în ceea ce priveşte productivitatea, dacă tehnologia va fi utilizată aşa cum trebuie.

„Ar putea elimina o mulţime de lucruri plictisitoare pe care le facem la locul de muncă ... şi apoi am putea să ne ocupăm doar de taskurile interesante. Tranziţia pentru angajaţi va fi mai puţin dureroasă din cauza adoptării mai lente de către companii, în ciuda faptului că tehnologia evoluează rapid” a adăugat el.

Unii sunt îngrijoraţi de impactul pe care această tehnologie l-ar putea avea asupra societăţii. Liderii din domeniul tehnologiei, inclusiv Elon Musk, au semnat luna trecută o scrisoare deschisă în care au cerut o pauză în ceea ce priveşte testarea sistemelor complexe de inteligenţă artificială.

„Pur şi simplu nu există nicio limită la cât de multă productivitate ar putea genera omenirea dacă ar vrea cu adevărat să se mişte către această direcţie. Va dura mult timp pentru a avea un impact real, iar în acest timp oamenii se vor adapta”, a mai spus Pissarides.

Observaţiile sale vin în urma unui raport Goldman Sachs care a estimat că 300 de milioane de locuri de muncă sunt expuse la nivel global din cauza tehnologiilor de inteligenţă artificială, cum ar fi ChatGPT. Economiştii băncii au susţinut, de asemenea, că aceasta ar putea fi influenţa semnificativ productivitatea şi creşterea PIB-ului.

Economiile au continuat să se confrunte cu o problemă a productivităţii de la ultima criză financiară din 2008, încetinind serios creşterea PIB-ului.

„Combinaţia dintre reducerea semnificativă a costurilor cu munca, crearea de noi locuri de muncă şi o productivitate sporită ridică posibilitatea unei explozii a productivităţii la nivel general care se va traduce în creştere economică. Estimăm că inteligenţa artificială ar putea contribui la creşterea economică globală cu 7% în fiecare an”, au declarat reprezentanţii Goldman Sachs.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.