Instanţa a amânat luarea unei decizii privind arestarea şefului APIA şi a adjunctului APIA Suceava

Autor: Tibi Bujdei Postat la 06 iunie 2014 59 afişări

Consilierul judeţean Ioan Piticari şi medicul veterinar Toma Neculai, reţinuţi în dosarul acordării ilegale de subvenţii agricole, vor fi cercetaţi sub control judiciar, a decis, joi seară, Tribunalul Suceava, care a amânat însă luarea unei decizii în cazul şefului APIA şi adjunctului APIA Suceava.

Procurorii DNA Suceava au cerut instanţei să aprobe arestarea preventivă a directorului general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), Dorel Gheorghe Benu, a directorului adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, a medicului veterinar Neculai Toma şi a consilierului judeţean liberal Ioan Piticari, în dosarul privind acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Preşedintele Tribunalului Suceava, Gheorghe Codrean, a declarat, joi seară, corespondentului MEDIAFAX că instanţa a dispus cercetarea sub control judiciar a consilierului judeţean Ioan Piticari şi a medicului veterinar Neculai Toma, însă a amânat pentru vineri luarea unei decizii în cazul şefului APIA şi al directorului adjunct al APIA Suceava.

Toţi cei patru inculpaţi au fost eliberaţi în cursul serii de joi, după ce le-au expirat ordonanţele de reţinere.

Procurorii DNA Suceava îl cercetează pe Benu pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în legătură cu gestionarea fondurilor europene şi protecţia acordată de el Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, astfel încât să obţină pe toate exploataţiile subvenţii de la Uniunea Europeană.

Conform anchetatorilor, atunci când DNA a făcut publică ancheta şi a solicitat documente în cadrul cercetărilor, au apărut probe că Benu îi transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum să răspundă la aceste solicitări astfel încât să denatureze adevărul şi să scape de răspundere penală.

În acelaşi dosar, directorul ajunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu este acuzată pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, dare de mită şi omisiunea sesizării.

Neculai Toma, medic veterinar din Horodnic şi reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Horodnic, este cercetat pentru înşelăciune, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la comiterea infracţiuni de înşelăciune, în formă continuată şi instigare la comiterea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată, în timp ce consilierul judeţean PNL Ioan Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului din Câmpulung Moldovenesc, este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată.

Procurorii DNA Suceava au dispus începerea şi apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.

Anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

Astfel, pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, medicii veterinari suspectaţi în acest dosar ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA - SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
APIA,
FRAUDE,
MĂSURI
/actualitate/instanta-a-amanat-luarea-unei-decizii-privind-arestarea-sefului-apia-si-a-adjunctului-apia-suceava-12706505
12706505
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.