Încă un oligarh rus implicat la vârf în sportul mondial plasat pe lista sancţiunilor UE

Autor: Rafael Hekman Postat la 01 martie 2022 59 afişări

Uniunea Europeană (UE) l-a inclus luni seara pe preşedintele Federaţiei Internaţionale de Scrimă (FIE), Alisher Usmanov, printre oligarhii ruşi sancţionaţi pentru presupuse legături cu Vladimir Putin. Acesta este implicat ca acţionar şi la clubul englez de fotbal Everton.

Încă un oligarh rus implicat la vârf în sportul mondial plasat pe lista sancţiunilor UE

Miliardarul în vârstă de 68 de ani, născut în Uzbekistan, a cărui avere personală este estimată de Forbes la 12 miliarde de dolari, a fost reales pentru un al patrulea mandat în funcţia de preşedinte al FIE în noiembrie anul trecut.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a fost prezent la Congresul electiv al FIE de la Lausanne pentru a-l felicita personal pe Usmanov.

„Îl felicit pe prietenul meu Alisher Usmanov pentru realegerea sa în funcţia de preşedinte al FIE", a declarat Bach în urma alegerii.

„Domnul Usmanov a avut un rol esenţial în dezvoltarea scrimei în întreaga lume şi sunt convins că, sub conducerea sa, acest minunat sport olimpic va continua să se dezvolte în continuare."

Conform insidethegames.biz, Usmanov ar fi donat aproximativ 80 de milioane de franci elveţieni (87 de milioane de dolari) către FIE pe parcursul a trei cicluri olimpice, până în 2020, de când a fost ales pentru prima dată preşedinte al organismului de conducere mondial în 2008.

Sancţiunile includ o îngheţare a activelor şi o interdicţie de a pune fonduri la dispoziţia persoanelor şi entităţilor enumerate, precum şi o interdicţie de călătorie pentru a le împiedica să intre sau să tranziteze teritoriul UE.

Într-un comunicat de presă al UE de luni seară, Consiliul European a confirmat că „26 de persoane" au fost adăugate pe o listă a celor care fac obiectul sancţiunilor.

Comunicatul a indicat că au fost luate măsuri împotriva acestor persoane „în legătură cu acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei".

Într-un regulament actualizat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Usmanov a fost numit ca fiind un „oligarh pro-Kremlin cu legături deosebit de strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin".

Documentul a adăugat: „Usmanov a fost menţionat ca fiind unul dintre oligarhii favoriţi ai lui Vladimir Putin.

El este considerat a fi unul dintre oamenii de afaceri-funcţionari ai Rusiei, care au fost însărcinaţi cu deservirea fluxurilor financiare, dar poziţia lui depinde de voinţa preşedintelui".

Raportul UE a continuat să concluzioneze că Usmanov "a sprijinit în mod activ, material sau financiar, factorii de decizie ruşi responsabili de anexarea Crimeei şi de destabilizarea Ucrainei" şi "a sprijinit în mod activ politicile guvernului rus de destabilizare a Ucrainei".

Usmanov este, de asemenea, un investitor important în clubul de fotbal Everton din Premier League.

în 2020 s-a anunţat că firma sa, USM Holdings, a obţinut o opţiune pentru drepturile de denumire a noului stadion propus de Everton, Bramley-Moore Dock, compania semnând un contract de 30 de milioane de lire sterline (40 de milioane de dolari), care i-a acordat dreptul de preempţiune pentru ca noul teren să poarte numele său.

Mai târziu, în acelaşi an, numele şi logo-ul Megafon, operatorul de telefonie mobilă deţinut de Usmanov, au fost amplasate pe două noi turnuri în afara actualului său stadion, de pe Goodison Park.

Marca USM şi Megafon apare în continuare pe terenul de pe Goodison Park şi ca parte a panourilor publicitare pentru interviurile de după meci.

Un purtător de cuvânt al lui Usmanov a declarat pentru insidethegames: „Nu vom oferi un comentariu în această etapă".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scrimă,
oligarh,
vladimir putin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.