Încă o ţară declară stare de urgenţă şi pune la bătaie un pachet uriaş de stimulare economică pentru a face faţă răspândirii coronavirusului. Despre ce sumă este vorba

Autor: Andra Stroe Postat la 07 aprilie 2020 539 afişări

Încă o ţară declară stare de urgenţă şi pune la bătaie un pachet uriaş de stimulare economică pentru a face faţă răspândirii coronavirusului. Despre ce sumă este vorba

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a declarat astăzi stare de urgenţă pentru a lupta împotriva noilor infecţii cu coronavirus în marile oraşe din ţară şi a dezvăluit un pachet de stimuli pe care l-a descris ca fiind cel mai mare din lume pentru a amortiza lovitura economică, scrie Reuters. Abe a anunţat că starea de urgenţă vizează capitala Tokyo şi alte şase prefecturi - reprezentând aproximativ 44% din populaţia Japoniei - pentru o perioadă de aproximativ o lună. „Am decis să declaram stare de urgenţă deoarece am considerat că o răspândire rapidă a coronavirusului la nivel naţional ar avea un impact enorm asupra vieţii şi a economiei", a declarant acesta în faţa  reprezentanţilor parlamentului. Pachetul de stimuli are o valoare de 108 trilioane de yeni (990 de miliarde de dolari) – echivalentul a 20% din producţia economică a Japoniei – şi este destinate reducerii impactului epidemiei asupra celei de-a treia economii a lumii. Aceasta depăşeşte pachetul de stimuli ai SUA, de 11% din producţia americană, şi pe cel al Germaniei, de 5%.

Abe a spus că 39 de trilioane de yeni, adică 7% din economie, ar însemna doar cheltuielile fiscale directe, mai mult decât dublul sumei cheltuite de Japonia în urma prăbuşirii din 2008 a Lehman Brothers.

Japonia a fost scutită de marile focare de coronavirus formate în alte state, dar o creştere recentă şi constantă a infecţiilor din Tokyo, Osaka şi alte zone a dus la creşterea cererilor pentru ca Abe să anunţe o stare de urgenţă. Infecţiile cu coronavirus din Tokyo s-au dublat, până la aproximativ 1.200 de cazuri săptămâna trecută, reprezentând cel mai mare număr din ţară. La nivel naţional, cazurile au urcat peste 4.000, cu 93 de decese.

Guvernatorul capitalei Tokyo, Yuriko Koike, a declarat că oraşul a fost în discuţii cu guvernul central pentru a decide ce tipuri de facilităţi să se închidă sau să fie reduse programele de funcţionare a businessurilor, în timp ce a reiterat că nu ar exista restricţii pentru cumpărarea de produse alimentare şi medicamente. Guvernul nu va solicita companiilor feroviare să reducă numărul de trenuri aflate în circulaţie, a spus Abe. Serviciile poştale şi utilităţi vor funcţiona, de asemenea, în continuare, la fel ca şi bancomatele şi băncile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
pachet,
bataie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.