Încă o fabrică mare din România îşi închide porţile şi lasă sute de oameni fără un loc de muncă

Autor: Cristina Roşca Postat la 16 august 2020 11843 afişări

Încă o fabrică mare din România îşi închide porţile şi lasă sute de oameni fără un loc de muncă

Producătorul de încălţăminte pentru copii Melania din Italia, unul dintre cei mai mari jucători de pe acest segment din România, a închis operaţiunile de producţie locale, conform surselor ZF. Italienii aveau fabrică la Aleşd, în judeţul Bihor.

♦ În 2018, ultimul an pentru care există date publice, compania a avut afaceri de 64 mil. lei, minus 15% ♦ La finalul anului trecut compania a concediat mare parte dintre angajaţi, iar apoi a închis operaţiunile de producţie.

Producătorul de încălţăminte pentru copii Melania din Italia, unul dintre cei mai mari jucători de pe acest segment din România, a închis operaţiunile de producţie locale, conform surselor ZF. Italienii aveau fabrică la Aleşd, în judeţul Bihor.

„La finalul anului trecut grupul italian a anunţat că face concedieri colective, a renunţat la 300 de salariaţi. Mai aveau 100 de oameni rămaşi la momentul acela. Faţă de vremurile bune erau însă departe. Acum vreo patru ani aveau peste 1.000 de salariaţi, erau printre cei mai mari jucători din producţia locală de pantofi pentru copii“, spune o sursă din cadrul autorităţilor locale.

O altă sursă adaugă că după ce a fost făcut anunţul de concediere colectivă, a fost închisă şi producţia. Până la momentul apariţiei acestei ştiri, oficialii companiei Melania nu au putut fi contactaţi. Numărul de fix asociat firmei nu mai este în funcţiune.

„Melania a închis fabrica din Aleşd şi practic a mers pe ur­mele altor producători de încălţăminte care au decis să iasă din Ro­mânia. Motivele sunt două: creş­terile salariale con­stante şi criza forţei de muncă (până în 2019, inclusiv - n.red.).

Principalul motiv este însă cel legat de salarii, spune o sursă ZF. Ea adaugă că relocarea s-a făcut în ţările din Eu­­ropa, dar non-UE, mai exact Serbia, Ma­­cedonia, Ucraina, Republica Mol­do­va sau Albania, unde salariile sunt mai mici.

De altfel, aceşti jucători au venit în România în anii '90 tocmai datorită salariilor apropiate de minimul pe economie. În continuare angajaţii din producţia de îmbrăcăminte şi încălţă­min­te câştigă printre cele mai mici sala­rii din economie, doar că an de an există majorări ale câştigurilor, în linie cu ce se decide la nivel naţional.

„Încă de când au venit în Ro­mânia, producătorii de încălţăminte au ocolit oraşele mari şi au ales localităţi de mici di­mensiuni tocmai pen­tru a plăti salarii mai mici“, explică aceeaşi sursă.

De altfel, judeţul Bihor a fost timp de circa două decenii „acasă“ pentru cei mai mulţi producători de încăl­ţăminte din România. Aici ei au fost atraşi de lo­calităţi de câteva mii de lo­cuitori. Bihorul a avut două avantaje majore: apropierea de graniţă şi deci de infrastructura bună care duce către Occident şi salariul sub media naţională.

Compania Melania a fost fondată în 1966, fiind specializată încă de la început pe producţia mass market de încăl­ţă­minte pentru copii. După ce şi-a consolidat poziţia pe piaţa din Italia, în 1970 a început expansiunea inter­na­ţio­nală, pieţele externe ajungând să con­tri­buie majoritar la business.

„În anii '80 şi '90 producţia a crescut şi astfel am dezvoltat fabrici în Ro­mânia. Melania are spaţii de producţie în România, cu un total de peste 1.200 de salariaţi“, scrie pe site-ul companiei care însă nu are informaţii updatate de mai mult de un an.

Melania nu e singurul grup care a re­­nunţat să mai producă în România. În ulti­mii doi ani unii dintre cei mai mari jucă­­tori au luat decizia asta invocând creş­­terile salariale şi lipsa de produc­ti­vitate.

Mai exact, doi dintre cei mai mari trei producători de pantofi din România - Ara Shoes şi Rieker - au închis cel puţin o fabrică de pe plan local anul tre­cut.

Aceste evenimente se văd în cifre deja, exportul de încălţăminte al Ro­mâ­niei coborând anul trecut cu 14%. Ro­mânia a exportat anul trecut pantofi în va­loare de 930 de milioane de dolari, cea mai mică valoare de după 2006, pri­mul an pentru care există date.

De altfel, anul trecut a fost primul din ultimii 15 în care nivelul exporturilor a scăzut sub pragul de 1 mld. dolari.

Analiza a fost făcută de ZF pe baza datelor World Footwear, o companie care analizează an de an această industrie la nivel mondial şi la nivelul fiecărei ţări. Momentan România rămâne o destinaţie importantă de producţie de încălţăminte în UE, însă pentru cât timp?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
copii,
inchidere,
bihor,
fabrica,
grup

Citeşte pe comedymall.ro

Cum supravietuiesc afacerile mici în criză? Cum supravietuiesc afacerile mici în criză?

Decalogul unui mic antreprenor: Pentru noi în toată această perioadă a contat să nu ne pierdem cumpătul. Să rămânem atenţi. Să vorbim sincer şi deschis cu echipa. Să fim creativi şi să pivotăm rapid atunci când se arată posibilităţi. Să fim optimişti. Să avem încredere. Să fim îndrăzneţi. Să ştim la ce să renunţăm. Să fim recunoscători. Să ne agăţăm de orice ni se oferă.

vezi continuarea
ZF.ro
Cum încearcă grupul Carrefour să îi convingă pe consumatorii locali să bea vinuri româneşti? Prin programul Deschidem Vinul Românesc retailerul aduce în magazine etichete exclusive şi vinuri premium Cum încearcă grupul Carrefour să îi convingă pe consumatorii locali să bea vinuri româneşti? Prin programul Deschidem Vinul Românesc retailerul aduce în magazine etichete exclusive şi vinuri premium
Care este povestea Aur’a, apa de aur din România care se bea la Festivalul de Film de la Cannes, la Grand Prix-ul de la Monaco şi în hotelurile de cinci stele din Asia
Mediafax
Sistem imunitar vs. coronavirus: De ce unii pacienţi fac forme severe de COVID-19? Explicaţia unui medic infecţionist Sistem imunitar vs. coronavirus: De ce unii pacienţi fac forme severe de COVID-19? Explicaţia unui medic infecţionist
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi câte buletine de vot primeşti
MonitorulApararii
Problema refugiaţilor revine în atenţia clasei politice din Germania Problema refugiaţilor revine în atenţia clasei politice din Germania
Diplomaţia coercitivă în estul Mării Mediterane
MonitorulPartidelor
Acuzaţii pentru Barna: E inadmisibil să preluaţi tehnicile de manipulare ale PSD Acuzaţii pentru Barna: E inadmisibil să preluaţi tehnicile de manipulare ale PSD
Fost ministru PSD, mesaj de susţinere pentru un candidat PNL: Este un lider transformaţional
MonitorulSiguranteiCetateanului
Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban
COMENTARIU Valeriu Şuhan Interviu cu un strigoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.