Încă o companie românească intră în FALIMENT. În anii 2000 era cel mai mare re­tailer de bri­colaj din ţara noastră, cu afaceri de 850 mil. lei şi 2.500 de angajaţi

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 08 ianuarie 2021 24127 afişări

Încă o companie românească intră în FALIMENT. În anii 2000 era cel mai mare re­tailer de bri­colaj din ţara noastră, cu afaceri de  850 mil. lei şi 2.500 de angajaţi

Ambient, cândva unul dintre cei mai mari re­taileri de pe piaţa de bri­colaj din România, îşi aşteaptă falimentul, după ce administratorul judiciar Sibinsolv a solicitat intrarea în această procedură, potrivit datelor disponibile în Buletinul Procedurilor de Insol­venţă.

 „Compania a intrat în incapacitate de plată faţă de furnizori, iar situaţia s-a agravat din cauza pandemiei“.

Ambient, cândva unul dintre cei mai mari re­taileri de pe piaţa de bri­colaj din România, îşi aşteaptă falimentul, după ce administratorul judiciar Sibinsolv a solicitat intrarea în această procedură, potrivit datelor disponibile în Buletinul Procedurilor de Insol­venţă.

„Solicităm judecătorului sindic deschiderea procedurii falimentului, în concordanţă cu hotărârea Adunării Creditorilor“, arată sursa citată.

Cu afaceri de peste 850 de mi­lioane de lei şi peste 2.500 de angajaţi în 2008, Ambient ajunge astfel la final de drum, după mai mulţi ani în care a încercat reorganizarea.

„Avem solicitare din partea ANAF pentru a cere falimentul Am­bient SA, deoarece compania a intrat în incapacitate de plată faţă de fur­nizori, iar situaţia s-a agravat din cauza pandemiei. Avem termen în martie, când sunt 99% şanse ca instanţa să decidă intrarea în fa­liment“, spune Florin Sora, res­pon­sabil de reor­ganizarea companiei, ca reprezentant al administratorului judiciar Sibinsolv.

Toate magazinele sub brandul Ambient au fost francizate în ultimii ani, astfel că acum firma Ambient SA – cea care a dat francizele – mai deţine doar câteva imobile şi stocuri de pro­duse şi are doar cinci angajaţi. Francizele îşi continuă activitatea şi nu vor fi afectate.

„Din punct de vedere juridic, intrarea în faliment reprezintă sfârşitul acestei companii, care a operat în trecut magazinele şi care pierde acum acti­vitatea imobiliară şi pe cea operaţională. Nu vor fi făcute con­cedieri“, mai spune Florin Sora.

În total, există astăzi opt magazine Ambient, dintre care patru sunt deţi­nute de Lehel András (cele din Bis­triţa, Mediaş, Sighişoara şi Sibiu), iar patru (Râmnicu, Vâlcea, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Blaj) – de firma Profelis C&V din Sibiu, deţinută de Maria Anghel (75% din acţiuni) şi Vasile Bucurenciu (25%). Până anul trecut, trei magazine erau deţinute în franciză de antreprenorul Dan Pitic, care însă le-a cedat către Profelis. Magazinul din Sibiu este ultimul care a fost francizat, el fiind deţinut anterior de Ambient SA, compania-mamă, fon­dată de Ioan Ciolan şi care a intrat în in­solvenţă în 2015.

Ambient SA este con­trolată, potrivit datelor de pe platforma Con­fi­das, de Ioan Ciolan cu 70% din ac­ţiuni. Ală­turi de el, acţionari sunt şi Gheorghe Călburean (11%), Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperative (9%), Ghiocel Lucian Bezeriţă (5%) şi alţii. Ambient SA a avut în 2019 o cifră de afaceri de 43,4 mil. lei, în scădere de la 84,9 mil. lei cu un an în urmă.

Insolvenţa Ambient a venit după ce businessul fondat de Ioan Ciolan la începutul anilor ‘90 trecuse printr-un amplu proces de restructurare în ultimii ani, care a implicat diverse măsuri pentru reducerea gradului de îndatorare. În 2014, Ciolan îşi dimi­nuase participaţia deţinută în cadrul Ambient la 70% după ce a cedat un pachet de acţiuni unui fond de investiţii controlat de BCR, în schimbul stingerii unei creanţe de circa 4,5 mil. euro.

Chiar şi în criză şi în plin proces de reorganizare, Ambient a fost unul dintre cei mai mari trei retaileri de bricolaj din România, alături de Dedeman Bacău, liderul pieţei, deţinut de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, şi Arabesque, afacerea pornită la Galaţi de familia Rapotan. În 2016 însă, Ambient Sibiu a ieşit din top zece companii din distribuţia şi retailul de materiale de construcţii şi bricolaj.

Francizarea magazinelor Ambient a început după ce firma deţinută de omul de afaceri Ioan Ciolan a intrat în insolvenţă la propria cerere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
faliment,
administrator,
procedura,
afaceri,
angajati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.