Inca mai asteptam bazele americane

Postat la 13 aprilie 2006 5 afişări

Reuniunea informala a ministrilor apararii din statele NATO, desfasurata saptamana trecuta la Poiana Brasov, a trezit din nou sperantele oficialilor romani intr-o amplasare pe teritoriul Romaniei a bazelor militare americane si a readus in atentie chestiunea prezentei trupelor romanesti in Irak.

Reuniunea informala a ministrilor apararii din statele NATO, desfasurata saptamana trecuta la Poiana Brasov, a trezit din nou sperantele oficialilor romani intr-o amplasare pe teritoriul Romaniei a bazelor militare americane si a readus in atentie chestiunea prezentei trupelor romanesti in Irak.

Vedeta reuniunii a fost, pentru publicul romanesc, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, care s-a declarat bucuros sa revina in Romania dupa trei decenii si a laudat progresele de ordin politic si economic ale tarii. Desi a multumit Bucurestiului pentru sprijinul "generos si valoros" oferit in lupta antiterorista si a vizitat baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu, Rumsfeld n-a facut insa nici o promisiune privind infiintarea in Romania a unei baze militare americane, declarand doar ca procesul de reamplasare a fortelor americane din Europa este de durata. 

Urmeaza acum ca, in noiembrie, o echipa de specialisti ai Pentagonului sa viziteze Romania si Bulgaria, pentru a stabili mai exact ceea ce vor avea in vedere aici americanii. Presedintele Comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson, declara recent ca anuntul privind reamplasarea bazelor militare americane in Europa va fi facut, probabil, dupa alegerile din Statele Unite si ca printre locatiile luate in considerare se afla si Romania. In ceea ce priveste eventuala suplimentare a trupelor romanesti din Irak, aceasta a fost evocata de ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, inainte de sosirea in Romania a lui Rumsfeld. Dupa Pascu, in afara de cei 700 de militari romani dislocati acum in Irak ar mai putea fi trimis inca un contingent, pe o perioada limitata, in preajma alegerilor de acolo, prevazute pentru ianuarie. 

Ministrul de externe, Mircea Geoana, s-a declarat insa in dezacord cu ideea trimiterii altor militari, apreciind ca prezenta romaneasca in Irak "este indestulatoare". "La acest moment nu suntem pregatiti pentru o suplimentare eventuala, pe nici un front extern. Am ajuns la nivelul maxim de efort militar si bugetar pe care ni-l putem permite pentru aceasta etapa", a spus seful diplomatiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/inca-mai-asteptam-bazele-americane-2511071
2511071
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.