În timp ce toată lumea se agita după al doilea cel mai mare faliment bancar din ultimii 15 ani, gigantul HSBC a cumpărat filiala din Marea Britanie a Silicon Valley Bank pentru o liră

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 16 martie 2023 407 afişări

În timp ce toată lumea se agita după al doilea cel mai mare faliment bancar din ultimii 15 ani, gigantul HSBC  a cumpărat filiala din Marea Britanie a Silicon Valley Bank pentru o liră

Gigantul bancar HSBC a anunţat recent un acord pentru achiziţia filialei din Marea Britanie a creditorului american Silicon Valley Bank care a dat faliment în urmă cu câteva zile. Grupul bancar a fost de acord să cumpere SVB UK pentru o liră, scrie CNBC.

„Ziua de vineri părea să fie obişnuită. Dacă cineva mi-ar fis pus că vom achiziţiona o altă bancă în două-trei zile, nu l-aş fi crezut”, a declarat Ian Stuart, CEO HSBC UK.

Falimentul Silicon Valley Bank s-a întâmplat rapid şi a fost provocat un şoc în tot sistemul bancar, transmiţând panică şi către filialele deschise peste ocean. În consecinţă, Banca Angliei a anunţat vineri că „în lipsa unor informaţii suplimentare semnificative”, va plasa SVB UK în procedură de insolvenţă.

"M-am trezit sâmbătă dimineaţă, am văzut ştirea şi, puţin după ora 10:30, am luat legătura cu autoritatea de reglementare, oferindu-ne ajutorul, atât eu, cât şi Noel Quinn, directorul nostru general. Apoi lucrurile au început să se liniştească, cred că în acel moment încercam doar să oferim tot ajutorul pe care îl puteam oferi", a spus Stuart.

Peste 200 de companii - deponenţi la SVB UK - au scris sâmbătă Trezoreriei britanice pentru a cere ajutor. Acestea au spus că unele dintre ele nu vor putea respecta termenele de plată a salariilor fără a avea acces la depozitele lor de la SVB UK. 

În urma achiziţiei, depozitele clienţilor în valoare de 6,7 mld. lire sterline au fost securizate.

"Am obţinut acces la datele băncii duminică dimineaţă şi am avut la dispoziţie cinci ore să facem due diligence în timp ne pregăteam să paricipăm la mai multe şedinţe care s-au terminat târziu în noapte. Începuse o cursă pentru cumpărarea băncii”, a mai spus CEO-ul filialei HSBC din Marea Britanie.

Printre cei care au încercat de asemenea să cumpere  filiala Silicon Valley Bank din Marea Britanie se numără OakNorth Bank, The Bank of London şi investitorul Royal Group din Abu Dhabi.

„Abia luni la primele ore ale dimineţii am înţeles că am reuşit să achiziţionăm banca. A meritat să facem acest pariu, considerând că am adoptat o abordare rezonabilă. Nu am cerut sprijin guvernamental şi nimic ieşit din comun. Am identificat în acest caz o oportunitate foarte bună şi am început să ne mişcăm pentru a ne atinge scopul”, a mai spus Ian Stuart.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.