Imagini spectaculoase cu Pământul văzut din spaţiu (FOTO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 februarie 2012 1302 afişări

NASA a publicat imagini noi ale Pământului văzut din cosmos, realizate recent cu ajutorul satelitului Suomi NPP, care au surprins peisajul planetei albastre de la o distanţă de numai 12.700 km.

Prima imagine, care reprezenta emisfera vestică a planetei, cu America de Nord şi Centrală, a devenit virală pe internet, scrie revista Wired. Fotografia a adunat din 26 ianuarie încoace mai multe vizualizări pe Flickr decât faimoasa poză cu Barack Obama şi oficialii săi în momentul când au aflat de moartea lui Osama Bin Laden.

Vezi aici aceeaşi imagine la rezoluţie mare (11500 x 11500)

A doua, publicată în această săptămână, înfăţişează emisfera estică a Pământului, cu Africa, Arabia Saudită şi China.

Vezi aici aceeaşi imagine la rezoluţie mare (8000 x 8000)

Fotografiile au fost compuse de expertul Norman Kuring de la NASA prin combinarea a şase seturi de date transmise de satelit cu ajutorul unui nou instrument de observare, cunoscut ca Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS).

Ca să înţelegem performanţa realizată cu aceste imagini, NASA a folosit comparaţia cu o minge de baseball cu un diametru de 25 cm, pe care privitorul o pune în dreptul ochilor la circa 1,5 cm. Este cea mai apropiată perspectivă asupra planetei, termenul de comparaţie fiind celebra fotografie "Blue Marble", făcută în cursul misiunii Apollo 17 în 1972. Distanţa de la care a fost realizată fotografia din 1972 era, în comparaţia cu mingea de baseball, de 76 cm faţă de ochiul privitorului (respectiv 45.062 km de scoarţa terestră).

"Blue Marble" din 1972:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/imagini-spectaculoase-cu-pamantul-vazut-din-spatiu-foto-9206798
9206798
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.