Imagini de la sute de camere de supraveghere din Marea Britanie, difuzate online de hackeri ruşi

Autor: Ioana Bojan Postat la 20 noiembrie 2014 66 afişări

Imagini înregistrate de sute de camere web în locuinţe, companii şi locuri publice din Marea Britanie sunt difuzate live pe un site rusesc, acestea fiind vizate de hackeri pentru că proprietarii nu au schimbat parolele iniţiale, au avertizat joi autorităţile britanice.

Numeroase familii britanice sunt spionate online prin intermediul proriilor camere de securitate. Daily Mail a avut acces la un site rusesc care prezintă scene preluate de la 600 de camere de supraveghere instalate în case, grădini, birouri, magazine, săli de sport şi restaurante din Marea Britanie. Printre cele mai şocante imagini sunt cele care prezintă bebeluşi care dorm în camerele lor, potrivit cotidianului britanic. De asemenea, site-ul preia imagini înregistrate de mii de camere din alte ţări.

Camerele sunt adesea conectate la Internet pentru ca proprietarii caselor să poată verifica ce se întâmplă acasă atunci când sunt plecaţi. Pe lângă difuzarea imaginilor din casele oamenilor, site-ul arată şi adresele acestora, publicând longitudinea şi latitudinea, precum şi codul poştal. Aceste informaţii ar putea fi exploatate de hoţi, pentru a pătrunde în locuinţe în momentul în care ştiu că nu se află nimeni înăuntru.

Biroul Comisarului pentru Informaţii (ICO), autoritatea britanică de reglementare în domeniul protecţiei datelor, i-a avertizat pe utilizatori să schimbe parolele iniţiale ale camerelor de supraveghere sau să le deconecteze de la Internet.

În mod surprinzător, site-ul rusesc consultat de Daily Mail pare să genereze fonduri din reclame sponsorizate de Guvernul britanic, care avertizează publicul cu privire la protecţia datelor personale pe Internet. Reclamele găzduite de acest site - care sunt plătite din banii contribuabililor - conduc către o campanie guvernamentală denumită Cyberstreetwise.com.

Pe de altă parte, militarii britanici care participă luna aceasta la exerciţiul Black Eagle din Polonia au primit ordin să nu îşi ia la ei telefoanele mobile, calculatoarele sau alte dispozitive electronice, de teamă că ar putea fi vizaţi de hackeri ruşi, relatează Daily Telegraph în ediţia electronică.

Soldaţii au fost avertizaţi cu privire la o "ameninţare foarte clară şi evidentă de contrainformaţii", în timpul exerciţiului militar din sud-vestul Poloniei, la care participă peste 1.300 de militari, tancuri Challenger şi vehicule de luptă Warrior.

Serviciile de informaţii britanice şi experţi în spionaj militar au decis că laptopurile, smartphone-urile şi dispozitivele electronice ale soldaţilor pot fi ţintele agenţiilor de spionaj ruse sau ale unor hackeri susţinuţi de stat.

"Deşi consider că din această cauză ne-a fost mai greu să ţinem legătura cu cei dragi, trebuie să observ că cele câteva săptămâni fără wifi au fost bune pentru toţi, determinându-ne să socializăm mai mult", a afirmat locotenent-colonelul Justin Kingsford, într-un document intern.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
M.BRITANIE,
INTERNET,
HACKERI
/actualitate/imagini-de-la-sute-de-camere-de-supraveghere-din-marea-britanie-difuzate-online-de-hackeri-rusi-13606121
13606121
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.