Ieri în Cipru, mâine-n UE: clienţii băncilor devin buni de plată

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 iunie 2013 523 afişări

Aşa după cum au sugerat în timpul crizei din Cipru, liderii europeni au mers mai departe cu principiul împărţirii pagubelor pentru băncile care ajung la faliment: acţionarii, deţinătorii de obligaţiuni şi depunătorii cu peste 100.000 de euro în cont vor participa direct la salvarea băncilor, conform planului adoptat de miniştrii de finanţe ai UE.

Ieri în Cipru, mâine-n UE: clienţii băncilor devin buni de plată

"Trebuie să rupem cercul vicios între bănci şi state", a spus ministrul irlandez Michael Noonan (foto), care a încheiat astfel în glorie mandatul ţării sale la preşedinţia UE. "Pentru prima oară, am ajuns la un acord care îi protejează pe contribuabili", a spus, şi mai clar, Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez.

Cu alte cuvinte, după ce până acum contribuabilii UE au finanţat salvarea băncilor cu echivalentul unei treimi din PIB între 2008 şi 2011, în unele cazuri până la ruinarea economiilor naţionale (cazul Irlandei, care a intrat din nou în recesiune, după ce ultimele date au arătat scădere economică de 0,2% în T4 2012 şi de 0,6% în T1 2013), gaura e atât de adâncă în acest sector, încât e de prevăzut că pentru alte salvări de bănci va trebui să vină şi rândul acţionarilor şi al clienţilor.

Miniştrii au acceptat şi cererea Franţei ca Mecanismul European de Stabilitate, fondul de urgenţă al zonei euro, să poată fi folosit la salvarea băncilor din zona euro. Mai rămâne acum de stabilit ce autonomie vor avea statele în raport cu viitoarea autoritate centrală bancară în deciziile de restructurare a băncilor, ţinând cont că până acum fiecare ţară şi-a protejat băncile preferate aşa cum a dorit.

Germania, interesată să-şi păstreze acest control, a motivat că înfiinţarea unei noi autorităţi ar necesita modificarea tratatelor europene şi votul tuturor celor 28 de state membre, aşa încât o soluţie mai bună de tranziţie ar fi ca Banca Centrală Europeană să exercite acest rol din 2014 în colaborare cu statele membre, urmând ca o adevărată uniune bancară europeană, cu mecanisme comune de supraveghere, restructurare şi garantare a depozitelor, să fie constitută ulterior.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ieri-in-cipru-maine-n-ue-clientii-bancilor-devin-buni-de-plata-11047451
11047451
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.