Hristos a Inviat! Pastele, intre obiceiuri stravechi si asteptarea Iepurasului

Postat la 24 aprilie 2011 72 afişări

Sarbatoarea Pastelui este marcata de obiceiuri stravechi, cum ar fi primenirea casei, innoirea hainelor, pregatirea bucatelor specifice sau ciocnitul oualor, dar si de obiceiul modern al schimbului de cadouri pe care le-ar aduce Iepurasul de Pasti.

Pentru romani, pregatirea Pastelui inseamna mai intai curatenia si bucatele care se fac in casa. De "curatenia de Paste" orice gospodina trebuie sa se achite in timp util si sa aiba casa luna pentru primirea musafirilor pe parcursul a trei zile de sarbatoare. Preparatele de Paste, care in general nu lipsesc de pe masa, sunt ouale rosii, drobul de miel, pasca si cozonacul. Ouale se vopsesc in Joia Mare, considerandu-se un pacat mare orice lucru facut in casa vineri, cand la Biserica are loc Prohodul.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
paste,
inviere,
hristos,
lumina,
sarbatoare
/actualitate/hristos-a-inviat-pastele-intre-obiceiuri-stravechi-si-asteptarea-iepurasului-8186684
8186684
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.