Hotelul de patru stele Zenith din Mamaia, controlat de fondul de investiţii RC2, pierderi de 7,8 mil. lei. Pentru 2021, RC2 estimează o rată medie de ocupare de 32%

Autor: Miruna Diaconu Postat la 27 iunie 2021 462 afişări

Hotelul de patru stele Zenith, con­trolat de fondul de investiţii RC2, a raportat anul tre­cut pierderi de 7,8 mi­li­oane lei, con­form da­telor Mi­nis­­te­ru­lui de Fi­nanţe.

Hotelul de patru stele Zenith din Mamaia, controlat de fondul de investiţii RC2, pierderi de 7,8 mil. lei. Pentru 2021, RC2 estimează o rată medie de ocupare de 32%

Hotelul de patru stele Zenith, con­trolat de fondul de investiţii RC2, a raportat anul tre­cut pierderi de 7,8 mi­li­oane lei, con­form da­telor Mi­nis­­te­ru­lui de Fi­nanţe. Anul pan­de­mi­ei şi-a pus am­prenta asu­pra aface­ri­lor com­­pa­niei care ad­mi­­nis­trea­ză ho­te­lul din Ma­maia, cea mai popu­lară sta­ţiune de pe litoralul ro­mânesc, ast­fel că nive­lul pierderilor este aproa­pe de ni­velul veniturilor.

Compania Mamaia Resort Ho­tels a avut anul trecut afaceri de 8,6 milioane lei, în scădere cu 37% faţă de anul 2019, când veniturile companiei care administrează hote­lul au fost de 13,7 mil. lei. Anul 2020 însă nu este primul an când compania înregis­trea­ză pier­deri, în 2019 pier­­derile fi­ind de doar 263.000.

De ase­me­nea, nu­mărul an­­­gajaţilor s-a redus în 2020 la 86 de la 104 în 2019, con­form da­telor Mi­niste­ru­lui de Fi­nan­­ţe.

Gradul de ocu­pare al hotelului Zenith a fost anul trecut de 18%, faţă de 29% în 2019.

„Cu hotelul închis în primele cinci luni ale anului ca urmare a lucrărilor de renovare şi fără posibilitatea de a organiza evenimente de grup, care, de obicei, atrag clienţi în lunile de toamnă, veniturile au fost realizate aproape integral în lunile de vară“, se arată în raportul financiar al RC2 aferent anului 2020.

Hotelul de patru stele Zenith - Top Country Line - Conference& Spa (fostul Golden Tulip şi fostul Fantasy Beach) se află în nordul staţiunii Mamaia şi este una dintre cele mai mari unităţi de pe litoral, cu o capacitate de 290 de camere.

În luna mai 2020, hotelul a finalizat un proces de renovare care a inclus faţadele, lobbyul, restaurantele şi zona de bar. Investiţiile au fost de 300.000 de euro şi au fost finanţate de grupul RC2. Ca efect, tarifele de cazare au crescut în medie cu 13%.

Fondul Reconstruction Capital II (RC2) deţine 63% din acţiunile Zenith – Conference and Spa Hotel, operat prin compania Mamaia Resort Hotels. Restul de 37% din acţiuni sunt deţinute de Antares Management şi Ştefania Nicoleta Becşenescu, conform datelor publice.

Grupul Antares dezvoltă afaceri în transportul rutier de persoane, turism, distribuţie GPL, distribuţie GNCV, dar şi imobiliare.

Fondul de investiţii RC2 a transformat fostul hotel Golden Tulip din Mamaia (fostul Fantasy Beach) în Zenith – Top Country Line Hotel – Conference & Spa şi a încheiat un contract cu compania Top International din Germania. Acesta este primul hotel din România sub un brand al Top International, o companie care are circa 130 de unităţi, majoritatea în Europa. Fondul de investiţii RC2 a preluat un pachet de 63% din acţiunile unităţii hoteliere din Mamaia în martie 2008 pentru 8 mil. euro, conform datelor de atunci.

Pentru 2021, RC2 estimează venituri de 2,7 milioane de euro şi o rată medie de ocupare de 32%.

„Guvernul României a anunţat că vrea să compenseze pierderile operatorilor din HoReCa cu 20% din diferenţa rezultată între cifrele de afaceri din 2019 şi 2020. Dacă această măsură va fi implementată, hotelul (Zenith – n. red.) s-ar califica pentru aproximativ 200.000 de euro, dar detaliile acestei măsuri sunt încă în dezbatere, astfel că nu am inclus această sumă în bugetul pentru 2021“, se mai arată în raport.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.