Gyorgy Matolcsy, noul şef al băncii centrale ungare: Nu-mi plac creditele în valută

Autor: Ioana Nita Postat la 04 martie 2013 14 afişări

Premierul Ungariei Viktor Orban a transformat banca centrală într-un „partener strategic“ odată cu numirea ministrului economiei Gyorgy Ma­tolcsy la conducerea instituţiei, acesta urmând să susţină politicile economice neortodoxe criticate de UE şi FMI şi implementate de guvern, ceea ce va alimenta temerile investitorilor în privinţa independenţei băncii.

Gyorgy Matolcsy, noul şef al băncii centrale ungare: Nu-mi plac creditele în valută

Premierul Ungariei Viktor Orban a transformat banca centrală într-un „partener strategic“ odată cu numirea ministrului economiei Gyorgy Ma­tolcsy la conducerea instituţiei, acesta urmând să susţină politicile economice neortodoxe criticate de UE şi FMI şi implementate de guvern, ceea ce va alimenta temerile investitorilor în privinţa independenţei băncii. „Considerăm că acum Banca Naţională a Ungariei este o bancă centrală dependentă. Vom aştepta să vedem cum decurg lucrurile, însă părerea noastră este că Matolcsy va fi acolo pentru a construi un parteneriat mai strâns cu guvernul, pentru a aborda politica monetară din punct de vedere politic şi pentru a reprezenta interesele partidului Fidezs“, a spus Peter Attard Montalto, economist la compania de consultanţă financiară Nomura, citat de publicaţia Financial Times. Odată cu instalarea lui Matolcsy, timp de şase ani, la şefia băncii centrale, partidul de guvernământ Fidezs şi-a extins controlul asupra unuia dintre pu­ţinele focare de „rebeliune“ împotriva măsurilor consi­derate adesea neortodoxe prin care premierul Viktor Orban vrea să stimuleze economia, ţinând totodată în şah deficitul bugetar, dar şi pe creditorii internaţionali. Majoritatea poziţiilor cheie din stat sunt deţinute acum de membrii partidului de guvernământ.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/gyorgy-matolcsy-noul-sef-al-bancii-centrale-ungare-nu-mi-plac-creditele-in-valuta-10632056
10632056
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.