Guvernul intervine la RAAN: Bani din buget pentru apa grea şi împrumuturi, MAI cumpără la Rezerve

Autor: Departamentul Economic Postat la 11 martie 2015 172 afişări

Ministerul Energiei va asigura din bugetul de stat contravaloarea cantităţilor de cărbune necesare Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu-Severin (RAAN) până la 1 septembrie 2015, a decis Guvernul în şedinţa de miercuri prin ordonanţă de urgenţă.

Măsura luată de Guvern are în vedere oprirea controlată şi în condiţii de siguranţă a producţiei de apă grea, anunţă Executivul.

Ordonanţa este aprobată după ce, în urmă cu o săptămână, peste 400 de angajaţi ai RAAN, societate aflată în insolvenţă, au protestat în faţa platformei Romag Prod, din Drobeta Turnu Severin, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile, directorul de producţie cerând la rândul său urgentarea aprobării de către Guvern a memorandumului care vizează închiderea controlată a Romag Prod.

"Potrivit actului normativ, vor fi asigurate fondurile necesare pentru restituirea împrumuturilor acordate RAAN. În acest sens, în 2015, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi alocate fonduri suplimentare pentru Ministerul Energiei", mai informează Guvernul.

Ordonanţa mai stabileşte că Ministerului Afacerilor Interne îi pot fi alocate fonduri suplimentare pentru constituirea stocurilor rezervă de stat de apă grea. Astfel, tot miercuri, bugetul Ministerului Afacerilor Interne a fost suplimentat cu 30 de milioane de lei, pentru achiziţia de apă grea de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS).

Banii vor fi alocaţi tot din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

La ora actuală, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare are 2.300 de salariaţi.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GUVERN,
RAAN,
/actualitate/guvernul-intervine-la-raan-bani-din-buget-pentru-apa-grea-si-imprumuturi-mai-cumpara-la-rezerve-13968208
13968208
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.