Guvernul a alocat peste 365 de milioane de lei pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică

Autor: Cosmin Pirv Postat la 17 noiembrie 2022 19 afişări

Guvernul a aprobat joi o ordonanţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică.

Guvernul a alocat peste 365 de milioane de lei pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică

Potrivit Ministerului Agriculturii, astfel se compensează parţial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică accentuată manifestată în aproape toate regiunile agricole ale ţării, pentru suprafeţele agricole cultivate în toamna anului 2021.

„Am încheiat procesul de evaluare, care a fost unul extrem de laborios din punct de vedere al constatării la faţa locului şi am reuşit să asigurăm fondurile pentru sprijinul mult aşteptat de fermierii afectaţi de seceta pedologică. Ne dorim ca aceste sume să îi ajute să îşi acopere o parte din cheltuieli”, a declarat ministrul Petre Daea.

În urma cetralizărilor făcute de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MADR a reieşit că peste 16.000 de fermieri au fost afectaţi de seceta pedologică şi circa 250.000 de hectare de culturi înfiinţate în toamna anului 2021 au fost calamitate în grade diferite de afectare cuprinse între 30% şi 100% pe areale agricole importante la nivel naţional.

Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
secetă,
agricultură,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.