Germania porneşte centralele pe cărbune pentru a evita o lipsă de gaze, în timp ce Rusia reduce aprovizionarea

Postat la 27 iunie 2022 61 afişări

Germania porneşte centralele pe cărbune pentru a evita o lipsă de gaze, în timp ce Rusia reduce aprovizionarea

Germania va creşte semnificativ utilizarea cărbunelui, extrem de poluant, pentru a păstra rezervele de energie înainte de iarnă, în condiţiile în care Rusia reduce exporturile de gaze naturale şi ameninţă cea mai mare economie europeană din punct de vedere energetic, conform Financial Times.

Guvernul german a declarat duminică că va adopta legi de urgenţă pentru a redeschide centralele pe cărbune dezafectate pentru producerea de electricitate şi va scoate la licitaţie livrările de gaz către industrie pentru a stimula întreprinderile să reducă consumul. Măsura a ilustrat îngrijorarea profundă a Berlinului cu privire la posibilele deficienţe de gaze în lunile de iarnă.

“Este amar, dar în această situaţie este esenţial să reducem consumul de gaze”, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, membru al Partidului Verde.

Rusia a redus săptămâna aceasta cu 60% capacitatea principalei conducte de export de gaze către Germania, provocând valuri pe întreg continentul, în timp ce oficialii occidentali s-au convins că Moscova foloseşte exporturile de gaze ca răspuns la sancţiunile impuse de UE în urma invaziei la scară largă a Ucrainei.

Italia, care a înregistrat, de asemenea, o scădere a livrărilor de gaze din Rusia, este de aşteptat să anunţe măsuri de urgenţă în zilele următoare dacă nu se restabileşte aprovizionarea.

Habeck a declarat că Berlinul lucrează la o nouă lege care să readucă temporar în funcţiune centrale electrice pe cărbune care în acest moment sunt nefuncţionale pentru a produce până la 10 GW (gigawaţi) pentru o perioadă de până la 2 ani. Acest lucru ar creşte dependenţa Germaniei de cărbune pentru generarea de electricitate cu până la o treime.

“Situaţia este gravă”, a declarat Habeck. “În mod evident, este o strategie a lui Vladimir Putin de a ne supăra, de a creşte preţurile şi de a ne diviza. Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple”.

Planul este în contradicţie cu politica germană privind clima. Aceasta vizează eliminarea treptată a cărbunelui până în 2030, deoarece produce mai multe emisii de carbon decât gazul.

Cele trei centrale nucleare active rămase în Germania au o capacitate de 4 GW şi sunt programate să iasă din funcţiune până la sfârşitul acestui an. Durata lor de viaţă nu va fi prelungită, deoarece guvernul a ajuns la concluzia că obstacolele tehnice şi de siguranţă sunt prea mari.

Înainte de invazia Rusiei din februarie, Germania importa 55% din gazele sale din Rusia.

În ultimele zile, Gazprom, exportatorul de gaze controlat de Rusia, a redus volumele de aprovizionare prin conducta Nord Stream 1, care traversează Marea Baltică până în Germania şi dă vina pe sancţiunile canadiene care au făcut ca echipamentele de pompare întreţinute de Siemens Energy să rămână blocate în Montreal.

Germania şi aliaţii săi din Europa au respins afirmaţiile Gazprom, susţinând că orice problemă tehnică a fost un pretext al Moscovei pentru a riposta asupra sancţiunilor UE. Gazprom nu a utilizat rute alternative de conducte pentru a compensa deficitul de aprovizionare prin NS1.

Preţurile europene la gaze, care se apropie deja de niveluri record, au crescut şi mai mult săptămâna trecută ca răspuns la ultimele reduceri de aprovizionare.

Creşterea preţurilor la energie alimentează inflaţia şi o criză a costului vieţii peste tot în Europa, pe care băncile centrale se străduiesc să o abordeze fără a duce economia regiunii în recesiune.

Cancelarul german Olaf Scholz a calificat dependenţa ţării de energia rusă drept “o greşeală a politicii economice a Germaniei” şi a declarat pentru agenţia de presă DPA că guvernele anterioare au ratat crearea unor rute alternative de aprovizionare cu gaze.

Germania intenţionează să instaleze patru terminale plutitoare de gaz natural lichefiat şi a acordat prioritate reumplerii rezervoarelor de stocare a gazului care pot fi folosite pe timp de iarnă. În prezent, acestea sunt pline în proporţie de 56%, iar Habeck vrea să ajungă la 90% până în decembrie.

“Avem nevoie şi vom face totul pentru a stoca cât mai mult gaz posibil”, a declarat Habeck, numind-o “cea mai mare prioritate” şi adăugând că “altfel, iarna ar fi cu adevărat o perioadă problematică”.

Germania îşi propune să reducă consumul normal cu aproximativ o cincime fără a recurge la raţionalizare, crescând în acelaşi timp livrările prin conducte norvegiene şi importurile de gaz natural lichefiat.

Cu toate acestea, aprovizionarea ar putea rămâne periculos de redusă, mai ales dacă iarna va fi deosebit de friguroasă. Potrivit autorităţii germane de reglementare a gazelor, temperaturile medii în Germania sunt de 6 grade Celsius sau mai mici în perioada noiembrie-aprilie.

Analiştii spun că depozitele germane, dacă ar fi umplute în proporţie de 90%, ar fi capabile să acopere doar două sau trei luni de consum normal pe timp de iarnă, în cazul în care livrările ruseşti ar fi complet întrerupte.

Germania va introduce, de asemenea, un mecanism de pentru utilizatorii industriali de gaze, a declarat Habeck. Companiile care reduc consumul vor fi compensate, a declarat pentru Financial Times o persoană familiarizată cu planurile guvernului, dar detaliile sunt încă în curs de finalizare.

Anul trecut, centralele electrice pe bază de gaz au reprezentat 15% din producţia de electricitate din Germania. La sfârşitul lunii mai, Germania avea în reţea 31,4 GW de centrale pe cărbune şi 27,9 GW de centrale pe gaz, potrivit datelor de reglementare.

Cei 10 GW de capacitate care se obţin prin cărbune care se vor repune în reţea reprezintă puţin sub 5% din capacitatea totală de producţie germană.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gaze,
germania,
rusia,
carbune

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.