Geoană: Nu l-am trimis pe Hrebenciuc să discute cu oameni de afaceri pentru finanţarea campaniei

Autor: Valentina Postelnicu Postat la 19 martie 2015 34 afişări

Senatorul Mircea Geoană a transmis, joi, că nu s-a ocupat, în calitate de candidat al PSD la prezidenţialele din 2009, de finanţarea campaniei şi nici nu l-a trimis pe Hrebenciuc să discute cu oameni de afaceri, arătând că dacă acesta a făcut astfel de solicitări, le-a făcut din proprie iniţiativă.

Mircea Geoană a arătat în comunicatul de presă remis MEDIAFAX, referitor la declaraţiile făcute de Viorel Hrebenciuc în instanţă, că, în PSD, candidatul la alegerile prezidenţiale din 2009 nu s-a ocupat de finanţarea campaniei electorale.

”Domnul Hrebenciuc a fost director de campanie în 2009. Dacă dl Hrebenciuc a făcut astfel de solicitări, ele au fost făcute din proprie iniţiativă şi fără să mă fi pus la curent cu astfel de demersuri”, a precizat senatorul independent.

Geoană a mai afirmat că ”nu a avut discuţii cu niciun om de afaceri cu privire la finanţarea campaniei şi nu l-a trimis pe Viorel Hrebenciuc să discute cu oameni de afaceri pentru finanţarea acesteia”.

”Este ciudat faptul că Viorel Hrebenciuc a ales să facă aceste declaraţii mincinoase după ce a intervenit conflictul public între mine şi Victor Ponta, pe care dl Hrebenciuc l-a sprijinit începând cu Congresul PSD din 2010 şi până în ziua de astăzi, şi la o zi după ce a fost plasat în arest la domiciliu”, se mai menţionează în comunicatul de presă.

Potrivit lui Geoană, ”Viorel Hrebenciuc aduce doar acuze, fără a prezenta nicio minimă dovadă”.

”Nu am fost niciodată implicat în lucruri ilegale şi nu accept ca numele meu să fie ponegrit doar din motive politice. Nu este decât o modalitate a dlui Hrebenciuc de a distrage atenţia de la propriile sale probleme cu justiţia. Îmi menţin în integralitate declaraţiile făcute în calitate de martor în procesul în care domnii Niculaie şi Stancu au fost achitaţi în primă instanţă”, mai afirmă Mircea Geoană.

Viorel Hrebenciuc a declarat joi, în dosarul "Mită la PSD", de la Curtea de Apel, că Mircea Geoană cunoştea modalitatea de finanţare a campaniei pentru prezidenţiale şi că acesta l-a trimis la Ioan Niculae să îl roage să contribuie, arătând că nu poate preciza dacă Geoană a avut intenţii ilegale.

Hrebenciuc, care în 2009 a fost şeful campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale a candidatului PSD Mircea Geoană, a dat o declaraţie de martor, la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul "Mită la PSD", în care sunt judecaţi omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea-Stancu.

El a arătat în faţa instanţei că de finanţarea campaniei prezidenţială din 2009 s-au ocupat Mircea Geoană şi apropiaţi ai acestuia. "M-am ocupat şi eu personal, în calitate de şef de campanie, domnul Bărac şi alţi membri cu funcţii de conducere în partid", a spus Hrebenciuc.

Hrebenciuc a adăugat că, în contextul discuţilor despre finanţare, Mircea Geoană l-a trimis personal la omul de afaceri Ioan Niculae să îl roage să contribuie la campania electorală. Hrebenciuc a precizat că Mircea Geoană cunoştea direct modalitatea de finanţare a campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

"Am avut o întâlnire cu domnul Niculae, l-am rugat, în numele domnului Geoană, să contribuie la campania electorală. Domnul Niculae a fost de acord cu acest lucru. A discutat un reprezentant al lui cu domnul Teodorescu, reprezentantul Insomar. Nu cunosc ce au discutat, ulterior am aflat că la Interagro şi Insomar s-a efectuat un studiu privind situaţia construcţiilor din România, în realitate studiul fiind pentru sondajele de opinie vizându-l pe candidatul Geoană. (...) Insomar a încasat plata", a mai spus Hrebenciuc.

Fostul deputat a arătat că plăţile pentru astfel de studii se făceau în urma discuţiilor pe care Mircea Geoană le avea cu Sorin Ovidiu Vîntu, care era acţionar la Insomar, dar şi cu reprezentanţii firmelor care contribuiau la campania electorală.

Întrebat dacă a fost vorba de o finanţare legală, Hrebenciuc a spus că, la vremea respectivă, nu s-a pus problema de ceva ilegal. "Nu pot preciza dacă domnul Geoană a avut intenţii ilegale. (...) Domnul Niculae a arătat că vrea să facă plăţi doar prin bancă", a mai spus Hrebenciuc.

Viorel Hrebenciuc a mai spus că el discuta cu persoane care puteau finanţa campania electorală doar dacă era trimis şi a precizat că nu a vorbit cu Ioan Niculae despre sume, ci doar i-a spus să finanţeze nişte sondaje de opinie. "I-am comunicat domnului Geoană rezultatul discuţiei", a precizat Hrebenciuc.

Întrebat de procurorul de şedinţă de ce Ioan Niculae nu a dorit să discute cu Ionuţ Costea, cumnatul lui Geoană, despre finanţarea campaniei PSD, Hrebenciuc a spus că nu ştie motivele.

Hrebenciuc a mai spus că nu ştie de ce plăţile se făceau prin bancă, dar a arătat că banii au fost daţi în baza contractului legat de raportul de cercetare în construcţii, precizând că nu ştie despre alte contribuţii ale lui Niculae la campania electorală din 2009.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GEOANĂ,
HREBENCIUC,
/actualitate/geoana-nu-l-am-trimis-pe-hrebenciuc-sa-discute-cu-oameni-de-afaceri-pentru-finantarea-campaniei-14016875
14016875
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.