Francois Hollande face o vizită istorică în Cuba, sub semnul diplomaţiei economice

Autor: Iuliana Enache Postat la 11 mai 2015 25 afişări

Preşedintele francez Francois Hollande a început o vizită istorică în Cuba, sub semnul diplomaţiei economice, mizând în special pe sectorul imobiliar şi cel al construcţiilor, relatează Le Figaro, în ediţia electronică de luni.

Într-o ţară în care infrastructura are nevoie de înnoire, marile grupuri din construcţii sunt în mod evident dornice să obţină nişte contracte mari. Dar dincolo de sectorul construcţiilor, Cuba abundă în oportunităţi pentru crearea de agenţii imobiliare. De fapt, cubanezii sunt în general proprietarii locuinţelor lor. Cei care au fost proprietari înaintea revoluţiei au rămas, iar ceilalţi au devenit ulterior. Ei au recuperat locuinţele celor exilaţi sau celor care au fugit de pe insulă după preluarea puterii de către Fidel Castro, care au fost repartizate de autorităţi.

Timp de mai multe decenii, vânzările imobiliare au fost interzise, fiind tolerat doar trocul. Rezultatul a fost un sistem vast de schimburi denumit "permuta". În general este vorba despre un bun în stare bună în schimbul unei proprietăţi mai vaste dar care necesită lucrări. Nimic nu împiedică însă plata neoficială pentru ajustarea tranzacţiilor prea dezechilibrate.

Din 2011, cubanezii pot vinde şi cumpăra case şi alte bunuri imobiliare. Dar organizarea acestei pieţe se face treptat. În februarie, un reportaj al Radio Canada identifica două agenţii imobiliare înfiinţate la Havana. Una dintre ele avea înregistrate 2.300 de proprietăţi şi ar fi vândut 800 în mai puţin de un an. A doua, situată în centrul istoric al capitalei cubaneze, pare specializată în locuinţe ce pot fi închiriate turiştilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
CUBA,
HOLLANDE
/actualitate/francois-hollande-face-o-vizita-istorica-in-cuba-sub-semnul-diplomatiei-economice-14243267
14243267
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.