Fostele mari speranţe ale guvernării USL

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 26 octombrie 2013 63 afişări

Descentralizarea administrativă a rămas acum singurul proiect administrativ cu şanse al guvernului USL, având în vedere că modificarea Constituţiei şi regionalizarea nu mai pot avea loc nici anul acesta, nici la anul.

Fostele mari speranţe ale guvernării USL

Guvernul urmează să treacă proiectul de lege privind descentralizarea administraţiei publice prin asumarea răspunderii, la jumătatea lunii noiembrie. Proiectul va fi discutat în prealabil cu PDL şi PPDD, conform intenţiilor premierului Victor Ponta. Vicepremierul Liviu Dragnea se va întâlni chiar luni cu reprezentanţii PDL, care se opun proiectului, acuzând USL că vrea să transforme ţara într-o "adunătură de feude" ale baronilor locali. UDMR, în schimb, s-a declarat de acord.

Celelalte proiecte ale USL, modificarea Constituţiei şi regionalizarea ca o consecinţă a acesteia, nu mai sunt însă de actualitate pentru 2013 şi 2014, din cauza obstacolelor ridicate de preşedintele Traian Băsescu. Acesta a contestat la Curtea Constituţională legea referendumului votată de USL, pe motiv că nu asigură reprezentativitatea votului popular. Schimbarea legii referendumului, în sensul coborârii cvorumului de participare de la 50% plus 1 la 30%, era necesară pentru ca USL să se asigure că modificarea Constituţiei va fi aprobată de cetăţeni.

CCR a decis să amâne însă pentru 14 noiembrie decizia privind contestaţia depusă în septembrie de preşedintele Traian Băsescu la legea referendumului. CCR deja decisese în luna iunie că orice schimbare a legislaţiei privind referendumul nu intră în vigoare decât după un an de la aprobare, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, ceea ce însemna că organizarea unui referendum  cu noul cvorum este exclusă până în vara viitoare. Acum, după decizia CCR de a se pronunţa abia în noiembrie, anul 2014 este pierdut în întregime din acest punct de vedere.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/fostele-mari-sperante-ale-guvernarii-usl-11566538
11566538
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.