Fondurile de pensii private obligatorii vor ajunge la finele anului viitor la active de 4,2 mld.euro

Autor: Adrian Dumitrache Postat la 27 noiembrie 2013 42 afişări

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor încasa anul viitor contribuţii în sumă de 870 milioane de euro şi vor ajunge la active nete de 4,2 miliarde de euro, de la 2,96 miliarde de euro la 30 octombrie, estimează directorul general ING Pensii Private, Raluca Ţintoiu.

Fondurile de pensii private obligatorii vor ajunge la finele anului viitor la active de 4,2 mld.euro

"Din aceşti bani, mai mult de 150 milioane de euro vor fi disponibili pentru investiţii în acţiuni listate pe piaţa de capital din România, în creştere cu 20% faţă de 2013", a spus Ţintoiu, la Romanian Financial Forum, organizat de MEDIAFAX.

La finele lunii septembrie, potrivit datelor prezentate de Ţintoiu, aproape 95% din activele fondurilor de pensii erau plasate în România.

"În total, 310 milioane de euro sunt plasaţi în acţiuni listate la bursa din Bucureşti. Doar în acest an fondurile de pensii au investit circa 125 milioane de euro pe BVB, reprezentand 7% din lichiditatea acesteia. Tot în acest an, aproape toţi banii alocaţi cumpărărilor de acţiuni au intrat pe BVB. De asemenea, fondurile de pensii deţin aproximativ 10% din titlurile de stat ale României denominate în lei şi 5% din cele în euro:", a afirmat Ţintoiu.

Ea a arătat că fondurile de pensii private au un rol important în economia reală, prin cumpărarea de obligaţiunie şi participarea la ofertele publice iniţiale.

"Fondurile de pensii private investesc pe termen lung şi foarte lung, sunt investitori stabili, fără caracter speculativ, au volatilitate redusă şi un profil de risc redus sau mediu. De asemenea, fondurile de pensii private sunt cei mai mari investitori instituţionali locali şi au un rol crucial în succesul listarilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul listărilor Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz şi Romgaz", a spus reprezentantul ING Pensii.

Ea a adăugat că fondurile de pensii private sunt acţionari "de calitate" în companiile listate şi sunt parteneri pentru managementul acestora.

Cu active nete de 13,17 miliarde de lei la finele lunii octombrie, Pilonul II a fost lansat în mai 2008 şi au înregistrat, în ultimii 5 ani, randamente medii anuale de 11,4%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PENSII PRIVATE,
ACTIVE,
/actualitate/fondurile-de-pensii-private-obligatorii-vor-ajunge-la-finele-anului-viitor-la-active-de-4-2-mld-euro-11725730
11725730
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.