FMI îi cere guvernului să elimine programul Prima Casă şi critică noul indice IRCC: „Un cost al volatilităţii ajunge să fie suportat de clienţi”

Postat la 07 iunie 2019 197 afişări

FMI îi cere guvernului să elimine programul Prima Casă şi critică noul indice IRCC: „Un cost al volatilităţii ajunge să fie suportat de clienţi”

Fondul Monetar Internaţional îi cere guvernului Dăncilă să elimine treptat programul Prima Casă şi critică noul indice de dobândă IRCC, spunând că este prea volatil şi afectează în mod direct clienţii băncilor.

„Sunt două aspecte care ne îngrijorează. În primul rând, această măsură, acest indice, este foarte volatil. Şi sursa de volatilitate este dată de lipsă de lichiditate. Lichiditatea nu este neapărat legată de condiţia economiei. Dar când este utilizat ca indice, un cost al volatilităţii poate ajunge să fie suportat de clienţi. O altă problemă este că noi atunci când mergem la bancă, nu este normal să plătim la un indice care urmăreşte ceva ce deja s-a întâmplat în sistemul bancar, ar trebui raportat la un indice care urmăreşte starea viitoare a sistemului bancar”, spune Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România, în timpul concluziilor după vizita anuală pe Articolul IV – în care revizuieşte starea şi perspectivele economiei.

El i-a cerut guvernului s-a elimine în mod treptat programul Prima Casă, însă guvernanţii au alte planuri, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă care prevede modificarea programului în ceea ce se va numi „O familie – O casă” – cu plafon maxim de până la 570.000 lei şi dobânzi fixe cuprinse între 0,9% şi 5,5%.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
indice,
program,
clienti,
eliminare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.