FMI a îmbunătăţit prognoza privind creşterea economiei globale

Autor: Marius Oncu Postat la 21 ianuarie 2014 33 afişări

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economiei globale în acest an, în contextul accelerării avansului PIB în SUA şi Marea Britanie, şi a cerut economiilor avansate să menţină politicile monetare pentru întărirea recuperării.

Economia globală va creşte cu 3,7%, potrivit noilor date publicate de Fond. În octombrie, instituţia internaţională anticipa un avans de 3,6%, potrivit Bloomberg.

Statele Unite vor înregistra un avans de 2,8% în acest an, peste estimarea de 2,6% din octombrie.

De asemenea, Japonia va consemna un avans mai rapid, de 1,7%, faţă de 1,2% anterior, în timp ce pentru Marea Britanie creşterea economică a fost revizuită de la 1,9% la 2,4%.

"În economiile avansate, deficitele de producţie rămân în general ridicate şi, având în vedere riscurile, politica monetară ar trebui să rămână relaxată, în timp ce consolidarea fiscală trebuie să continue. În multe economii emergente, cererea externă mai puternică din partea economiilor avansate va susţine creşterea, însă vulnerabvilitatea internă rămâne un motiv de îngrijorare", se arată în raportul FMI.

Pentru China, a doua mare economie a lumii, Fondul a revizuit estimarea privind majorarea PIB de la 7,3% la 7,5%.

Băncile centrale din SUA, Japonia şi zona euro se confruntă cu niveluri reduse ale inflaţiei, în timp ce încearcă să stimuleze economia prin dobânzi de politică monetară apropiate de zero şi programe de achiziţie de obligaţiuni. Rezerva Federală a SUA (Fed), cea mai mare bancă centrală din lume, a anunţat în decembrie planuri pentru a reduce achiziţiile lunare de obligaţiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari.

FMI se aşteaptă ca dobânda Fed, în prezent apropiată de zero, să crească din 2015, a declarat economistul şef al Fondului, Olivier Blanchard.

Printre noile riscuri pentru economiile avansate, FMI a inclus inflaţia foarte redusă, mai ales în zona euro, precum şi perspectiva ca aceasta să încetinească şi mai mult.

FMI a revizuit estimarea de creştere economică a Germaniei de la 1,4%, la 1,6%, dar a menţinut-o pe cea pentru Franţa la 0,9%. Germania şi Franţa sunt cele mai mari două economii ale zonei euro.

Pentru Italia, FMI a redus prognoza de la 0,7% în octombrie la 0,6%, iar pentru Spania a urcat estimarea de la 0,2% la 0,6%.

Europa Centrală şi de Est, din care face parte şi România, va înregistra un avans de 2,8% în acest an, uşor peste estimarea anterioară de 2,7% a Fondului.

Pentru România, FMI, Comisia Europeană şi Guvernul anticipează o creştere o creştere de 2,1-2,2% a PIB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FMI,
ECONOMIE,
/actualitate/fmi-a-imbunatatit-prognoza-privind-cresterea-economiei-globale-11940499
11940499
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.