Florin Cîţu, despre propunerea PSD de TVA zero la gaze, îngrăşăminte şi mâncare: A încercat Dragnea

Autor: Laura Buciu Postat la 12 ianuarie 2022 179 afişări

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, spune că din vorbe se pot face multe, însă atunci când trebuie venit cu resursele la buget e ceva mai dificil. El a făcut referire la postarea lui Marcel Ciolacu privind TVA zero la gaze, îngrăşăminte şi mâncare, pe modelul Poloniei.

Florin Cîţu, despre propunerea PSD de TVA zero la gaze, îngrăşăminte şi mâncare: A încercat Dragnea

Cîţu a spus că a văzut postarea omologului său de la PSD şi spune că şi-ar dori ca în spatele ei să fie ceva palpabil şi să nu fie doar „o postare electorală”.

„Trebuie să aducem aminte colegilor de coaliţie că alegerile sunt în 2024. E foarte important în acest moment să găsim soluţiile pentru români”, spune, la TVR, Florin Cîţu.

Marcel Ciolacu a spus că se poate reduce TVA-ul nu doar la energie, ci şi la gaze naturale şi nu la 1 aprilie, cum spunea premierul, ci din 1 februarie. Cîţu a fost întrebat dacă este fezabilă o asemenea soluţie.

„Presupun că a discutat cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Finanţelor a spus că este posibil acest lucru, nu presupune că e doar o promisiune goală şi o promisiune făcută în stil politicianist. Presupun că a avut această discuţie şi că acest cost, care va fi mare, sau reducere de venituri la buget prin această lege a TVA-ului poate să fie compensată în altă parte”, mai spune Cîţu.

Despre posibilitatea adoptării modelului Poloniei, cu TVA zero la gaze îngrăşăminte şi mâncare, plus taxe reduse la carburanţi, Cîţu a spus că o un astfel de model l-a încercat şi fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

„TVA zero înţeleg că a mai încercat Dragnea din ce ştiu eu şi a fost un proiect care nu a putut să fie implementat, pentru că în Uniunea Europeană poţi să ai doar 2 taxe mai mici şi 5% era minimul, dar presupun că preşedintele PSD a avut o discuţie la Comisia Europeană sau ministrul Finanţelor şi a făcut această postare după ce lucrurile s-au clarificat”, a mai spus Cîţu.

Preşedintele PNL spune că „ar fi păcat” să fie o promisiune făcută românilor că este posibil să se facă acest lucru şi apoi să vedem că nu se poate, că nu se încadrează în buget.

Întrebat în ce condiţii va accepta PNL acest model, Cîţu a spus că totul trebuie să încadreze în bugetul care este deja aprobat anul acesta.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut o postare pe Facebook, în care spune că poate fi redus TVA-ul nu doar la energie, ci şi la gaze naturale - şi nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie.

„Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Aşa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrăşaminte şi mâncare, plus taxe reduse la carburanţi. Acesta este modul corect de reacţie a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima şedinţă a liderilor coaliţiei! În momente excepţionale, o guvernare poate proba prin măsuri excepţionale că este preocupată cu adevărat de viaţa cetăţenilor săi. Nu cu miniştri care se lamentează la televizor că o companie de stat din energie îi fură pe români, dar nici măcar nu schimbă conducerea firmei unde ministerul său este acţionar. Nu rezolvăm criza nici cu strategii energetice pe hârtie, nici cu planuri măreţe privind schimbările climatice. Ci cu decizii curajoase, simple şi rapide care să protejeze în mod real nivelul de trai al românilor”, a spus Ciolacu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cîţu,
tva,
dragnea

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.