Firmele estimează stagnarea activităţii în industrie, comerţ şi servicii, până în ianuarie

Autor: Emil Popescu Postat la 28 noiembrie 2013 38 afişări

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada noiembrie-ianuarie la stagnarea activităţii în industria prelucrătoare, comerţ, servicii şi la scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).

Concluziile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -1%), iar în ceea ce priveşte estimarea producţiei pentru unele activităţi se va înregistra o tendinţă de creştere: fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +36%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (sold conjunctural +30%) şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (sold conjunctural +22%), se arată într-un comunicat al INS. Preţurile produselor industriale şi numărul salariaţilor vor fi de asemenea stabile (sold conjunctural +5%, respectiv -4%).

În construcţii se va înregistra o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -43%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -33%). Managerii estimează diminuarea stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -34%) şi menţinerea preţurilor la valorile actuale (sold conjunctural +2%).

În comerţul cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural -3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra, de asemenea, relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%) şi a preţurilor (sold conjunctural +30%).

Şi în servicii cererea (cifra de afaceri) va fi stabilă (sold conjunctural +1%). În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +6%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
INS,
SONDAJ,
firme
/actualitate/firmele-estimeaza-stagnarea-activitatii-in-industrie-comert-si-servicii-pana-in-ianuarie-11727005
11727005
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.