LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Fidel Castro primeşte un premiu pentru pace în China, o alternativă la Nobel

Autor: Iuliana Enache Postat la 11 decembrie 2014 35 afişări

Un grup de intelectuali chinezi i-a decernat lui Fidel Castro un "premiu al păcii" care se vrea o alternativă la prestigiosul Premiu Nobel, salutând eforturile fostului preşedinte cubanez de a "rezolva crizele internaţionale", relatează AFP.

"Atunci când se afla la putere, Castro nu a recurs la forţă sau la violenţă pentru a rezolva crizele şi conflictele în relaţiile internaţionale, în special cu Statele Unite", a asigurat Liu Zhiqin, unul dintre organizatorii "Premiului de Pace Confucius", citat joi de cotidianul Global Times.

Părintele Revoluţiei Cubaneze, "se dedică fără încetare întâlnirii cu lideri şi organizaţii străine şi a servit cauza eliminării armelor nucleare", după ce s-a retras de la putere, în 2008, a adăugat el.

El lider maximo este totuşi cunoscut pentru că în timpul Războiul Rece a susţinut militar diverse regimuri marxiste sau mişcări revoluţionare din Africa sau America Latină, mergând până la trimiterea unor trupe combatante în ţări precum Angola, Namibia, Etiopia sau Mozambic.

Fidel Castro a invitat URSS-ul să instaleze în Cuba rachete nucleare îndreptate către Statele Unite, aducând cele două blocuri în pragul războiului atomic în 1962.

Preşedintele chinez Xi Jinping a avut o lungă întrevedere cu Fidel Castro în timpul vizitei sale oficiale în Cuba în iulie.

Pentru ediţia din 2014 a Premiului Confucius, Fidel Castro s-a aflat în cursă cu preşedintele sud-coreean Park Geun-Hye, secretarul general al ONU Ban Ki-moon sau Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), un grup regional care se vrea o alternativă la ascensiunea Statelor Unite.

Primul "Premiu de Pace Confucius" a fost atribuit în 2010 fostului vicepreşedinte taiwanez Lien Chan de către o asociaţie chineză până atunci necunoscută, cu o zi înainte de înmânarea la Oslo a Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez, condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare de către regimul comunist.

Pentru ediţia din 2011, cercetătorii şi profesorii membri ai "juriului" Confucius l-au ales pe Vladimir Putin din cauza "acţiunilor sale remarcabile pentru păstrarea păcii în lume".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CHINA,
CUBA,
PREMIU
/actualitate/fidel-castro-primeste-un-premiu-pentru-pace-in-china-o-alternativa-la-nobel-13715199
13715199
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.