Fed anticipează o scădere a PIB american cu aproape 53%

Autor: Dorin Oancea Postat la 03 iunie 2020 31 afişări

Fed anticipează o scădere a PIB american cu aproape 53%

Activitatea economică din al doilea trimestru s-a redus cu mai mult de jumătate, potrivit unor estimări ale  Rezervei Federale Atlanta, care indică o cădere de 52,8%, relatează CNBC.

Datele arată că producţia americană rămâne în scădere accentuată şi va afecta investiţiile şi consumul. Datele arată că doar 43,1% dintre firme au creştere în luna mai.

Extrapolând datele, Fed Atlanta anticipează că cheltuielile cu consumul, care constituie 68% din produsul intern brut al naţiunii, vor scădea cu 58,1% în perioada aprilie-iunie. Investiţiile interne, care reprezintă 17% din PIB, vor scădea cu 62,6%.

Estimările din Atlanta suferă revizuiri periodice şi, în general, sunt mai precise, pe măsură ce se apropie de sfârşitul trimestrului. Estimarea New York Fed, actualizată cu ceva timp în urmă, estimează o scădere a PIB de 35,5%. Scăderea trimestrială, în timp ce un sondaj CNBC în rândul unor economişti de frunte a anticipat o scădere medie de 38%.

Estimările au şi o parte pozitivă, care estimează o recuperare accentuată pe termen scurt. Ed Yardeni, de la Yardeni Research. anticipează în trimestrul al treilea o revenire de 20% urmată de un câştig de 5% în trimestrul patru.

După aceea, însă, situaţia devine tulbure, analiştii anticipând o plafonare, cu rate mici de creştere, de o singură cifră. „Nu ne aşteptăm ca PIB-ul real să-şi revină la nivelul maxim din T4 2019 până la sfârşitul anului 2022 ”, a declarat Yardeni într-o notă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sua,
pib,
evolutie,
american,
estimari,
cadere,
scadere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.