Experţii în recrutare: o măsură pentru pensionarea opţională la 70 de ani ar fi bună, dar nu ar ajuta mediul privat. Pensionarea opţională la 70 de ani ar fi benefică pentru domenii precum educaţia şi medicina

Autor: Ramona Cornea Postat la 10 ianuarie 2020 223 afişări

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că există un proiect care prevede posibilitatea ca angajaţii să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, iar dacă se va ajunge la concluzia că există o susţinere pentru această idee este posibil ca guvernul să ia această măsură, susţine Raluca Turcan.

Experţii în recrutare: o măsură pentru pensionarea opţională la 70 de ani ar fi bună, dar nu ar ajuta mediul privat. Pensionarea opţională la 70 de ani ar fi benefică pentru domenii precum educaţia şi medicina

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că există un proiect care prevede posibilitatea ca angajaţii să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, iar dacă se va ajunge la concluzia că există o susţinere pentru această idee este posibil ca guvernul să ia această măsură, susţine Raluca Turcan. 

Andrei Goşu, managing partner al companiei Ascendis, liderul pieţei locale de training şi consultanţă în domeniul dezvoltării organizaţionale, vede pensionarea opţională la 70 de ani ca o măsură bună, care ar ajuta piaţa muncii, economia şi societatea. 

„Ţinând cont că la noi cererea este mai mare decât oferta, cred că este o măsură bună atâta timp cât este opţională. Cred că ar putea să ajute cu deficitul forţei de muncă, măcar parţial. De asemenea, oamenii ar plăti taxe la stat pentru o perioadă mai lungă, ar ajuta economia. Dincolo de dimensiunea economică, cel mai mare beneficiu ar fi că oamenii rămân activi. Senzaţia mea este că devenim inactivi mult prea devreme. Cred că posibilitatea opţională de a lucra până la 70 de ani ar ajuta domenii precum educaţia, medicina, practic toate domeniile unde nu este forţă de muncă. Eu cred că este o măsură foarte bună pentru că ajută economia, ajută societatea“, spune Andrei Goşu. 

În schimb, Cristina Săvuică, preşedinte şi director general al grupului de companii Lugera, cu activităţi de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar, spune că o eventuală măsură de pensionare opţională la 70 de ani nu ar fi un ajutor suplimentar pentru companiile private.

„Pentru noi, mediul privat, o asemenea măsură nu ar avea nicio influenţă pentru că noi oricum putem să prelungim contractele de muncă după vârsta de pensionare. Astfel, măsura s-ar aplica numai pentru angajaţii de la stat, iar la stat oricum sunt prea mulţi angajaţi“, a declarat Cristina Săvuică. 

O dispoziţie introdusă prin Legea nr. 93/2019 pentru modificarea Codului muncii prevede că angajatul poate fi menţinut în aceeaşi funcţie maximum trei ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că persoanele care sunt angajate în sistemul bugetar ar trebui să poată opta pentru a rămâne, dacă doresc, în activitate după vârsta de pensionare, mai ales în cazul medicilor şi profesorilor. Iohannis a adăugat că acest lucru ar trebui să se facă fără posibilitatea cumulării pensiei cu salariul.

În prezent, în România, vârsta de pensionare este 65 de ani pentru bărbaţi şi 61 de ani şi 3 luni pentru femei. În cazul femeilor, vârsta standard de pensionare ar urma să crească treptat astfel încât în anul 2030 să ajungă la 63 de ani. Stagiul minim de cotizare, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, este de 15 ani. Speranţa de viaţă în România este de 75,3 ani, printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, potrivit ultimei raportări făcute de Institutul Naţional de Statistică. 

Andrei Goşu: Cred că posibilitatea opţională de a lucra până la 70 de ani ar ajuta domenii precum educaţia, medicina, practic toate domeniile unde nu este forţă de muncă. 

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe comedymall.ro

Citeşte pe monitorulpartidelor.ro

Cum supravietuiesc afacerile mici în criză? Cum supravietuiesc afacerile mici în criză?

Decalogul unui mic antreprenor: Pentru noi în toată această perioadă a contat să nu ne pierdem cumpătul. Să rămânem atenţi. Să vorbim sincer şi deschis cu echipa. Să fim creativi şi să pivotăm rapid atunci când se arată posibilităţi. Să fim optimişti. Să avem încredere. Să fim îndrăzneţi. Să ştim la ce să renunţăm. Să fim recunoscători. Să ne agăţăm de orice ni se oferă.

vezi continuarea
ZF.ro
Care este povestea Aur’a, apa de aur din România care se bea la Festivalul de Film de la Cannes, la Grand Prix-ul de la Monaco şi în hotelurile de cinci stele din Asia Care este povestea Aur’a, apa de aur din România care se bea la Festivalul de Film de la Cannes, la Grand Prix-ul de la Monaco şi în hotelurile de cinci stele din Asia
Sectorul din România care a învins total criza şi a explodat în pandemie
Mediafax
Săracii oameni bogaţi. Cine sunt câştigătorii, dar şi cei care au avut de pierdut din cauza pandemiei de COVID-19 Săracii oameni bogaţi. Cine sunt câştigătorii, dar şi cei care au avut de pierdut din cauza pandemiei de COVID-19
Moneda euro atinge un nou maxim istoric. Claudiu Vuţă, analist economic: Pragul de 5 lei pentru un euro probabil va fi atins în mai puţin de o lună, dacă vom continua la fel
MonitorulApararii
Problema refugiaţilor revine în atenţia clasei politice din Germania Problema refugiaţilor revine în atenţia clasei politice din Germania
Diplomaţia coercitivă în estul Mării Mediterane
MonitorulPartidelor
CCR, şah la Guvern CCR, şah la Guvern
Întâlnire discretă la Cotroceni
MonitorulSiguranteiCetateanului
Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban
COMENTARIU Valeriu Şuhan Interviu cu un strigoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.