Expert: Cutremurul din Nepal a avut de 700 de ori puterea bombei de la Hiroshima

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 06 mai 2015 36 afişări

Cutremurul care a devastat Nepalul luna trecută a eliberat o energie care a avut de 700 de ori puterea bombei lansate de Statele Unite la Hiroshima, a declarat Efthimios Lekkas, profesor de geologie la Universitatea din Atena, un expert în cutremure şi dezastre naturale, relatează Euronews.

Efthimios Lekkas, care a petrecut împreună cu echipa sa cinci zile în Nepal după cutremur, a vorbit despre "distrugerea absolută" pe care a constatat-o în capitala Kathmandu.

"Totul s-a surpat în cartierele din întreaga capitală. Imediat ce am sosit, echipele de salvare şi-au început intervenţia", declară el.

Expertul are o uriaşă experienţă pe teren. El a fost implicat în eforturile de după tsunamiul din Thailanda, în 2004, şi cutremurul din Haiti, în 2010.

În Nepal, echipa sa a oferit consiliere cu privire la cele mai bune modalităţi de susţinere a clădirilor avariate, pentru a împiedica ruinele să se surpe.

"Oamenii sunt foarte speriaţi", declară Lekkas. "În primele săptămâni sau luni vor sta oriunde vor putea, dar departe de case. În plus, sunt mulţi oameni care fug din Kathmandu. Există cozi de kilometri, în care oamenii aşteaptă autobuze să-i scoată din capitală", adaugă el.

"Oamenii din Nepal sunt, în general, nişte supravieţuitori. Sunt obişnuiţi cu condiţiile de trai dure. Este o regiune muntoasă, cea mai muntoasă de pe planetă. Oamenii de acolo sunt obişnuiţi să trăiască o viaţă simplă şi să aibă puţine bunuri", a subliniat profesorul.

Expertul grec a declarat că el se aşteaptă la alt "cutremur mare" în lunile viitoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NEPAL,
CUTREMUR,
/actualitate/expert-cutremurul-din-nepal-a-avut-de-700-de-ori-puterea-bombei-de-la-hiroshima-14215113
14215113
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.