Euro s-a apreciat puternic faţă de dolar şi yen, după acordul din Germania de formare a coaliţiei

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 27 noiembrie 2013 53 afişări

Euro s-a apreciat miercuri faţă de dolar, iar faţă de yen a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, în urma acordului în Germania pentru formarea unui guvern de coaliţie, care prevede introducerea salariului minim la nivel naţional şi creşterea investiţiilor, fără majorări de taxe.

Euro s-a apreciat puternic faţă de dolar şi yen, după acordul din Germania de formare a coaliţiei

Moneda unică europeană a avansat pentru a doua zi consecutiv faţă de dolar, după ce acordul a pus capăt celor mai lungi negocieri pentru un guvern de coaliţie, de când cancelarul Angela Merkel se află la putere, transmite Bloomberg.

"Cursul euro-yen pare să determine în prezent cursul euro-dolar. Este extrem de solid, nu cred că s-a îndoit cineva că Germania va găsi o coaliţie stabilă, dar acordul contribuie la sentimentul de continuitate din Europa", a declarat Ned Rumpeltin, director la Standard Chartered Bank în Londra.

Euro este în urcare cu 0,7%, la 138,45 yeni pe unitate, la bursa din New York, după ce a atins nivelul de 138,53 yeni pe unitate, cel mai ridicat nivel după august 2009.

Faţă de moneda americană euro s-a apreciat cu 0,2%, la 1,3599 dolari pe unitate, după ce a urcat la 1,3613 dolari pe unitate, nivel maxim după 31 octombrie.

Merkel a încheiat un acord cu social-democraţii pentru formarea unei coaliţii, care prevede introducerea unui salariu minim la nivel naţional de 8,5 euro pe oră şi creşterea cheltuielilor pentru pensii şi infrastructură.

Acordul a fost încheiat în această dimineaţă, după 17 ore de discuţii, şi trebuie să fie aprobat de membrii SPD, printr-un referendumn rândul celor circa 470.000 de membri ai partidului.

Euro s-a apreciat cu 0,4% în ultima lună, potrivit unui indice Bloomberg care măsoară evoluţia monedelor din 10 state dezvoltate.

Lira sterlină s-a apreciat cu 0,5%, la 1,6298 dolari pe unitate, după ce a atins în timpul tranzacţiilor 1,6328 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel după 2 ianuarie. Biroul de Statistică din Marea Britanie a anunţat că PIB-ul ţării a avansat cu 0,8% în trimestrul încheiat în septembrie, confirmând estimările iniţiale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EURO,
CURS,
/actualitate/euro-s-a-apreciat-puternic-fata-de-dolar-si-yen-dupa-acordul-din-germania-de-formare-a-coalitiei-11725743
11725743
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.